На Чортківщині аграрії виступили проти продажу землі в Україні

17:56, 11 лис. 2019
 
На Чортківщині  аграрії виступили проти продажу землі в Україні

У Чортківському районі на дорозі М19, біля села Горішня Вигнанка, відбулася акція проти продажу сільськогосподарської землі в Україні.

Акція тривала з 9.30 до 11 години. Участь у ній взяли понад 300 аграріїв та пайовиків Гусятинського, Заліщицького та Чортківського районів, повідомила "Новинам" Тернопільської філії Суспільного співорганізаторка акції Марія Горбаль. За її словами, про початок акції попередили владу та поліцію. 

У розкладі засідань Верховної Ради - на офіційному сайті - на завтра передбачено 11 проєктів закону щодо запуску ринку землі. Один - урядовий, решта - альтернативні від депутатів.

Сьогодні президент Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що питання про те, чи іноземці зможуть купувати землю, винесуть на Всеукраїнський референдум.

55% жителів Тернопільщини - проти продажу землі. Це – результати соціологічного дослідження, яке в липні цього року провела соціологічна асоціація України, повідомив член цієї асоціації Андрій Гірняк. За його словами, опитали 2 тисячі жителів області. Похибка дослідження 1,7%.

На території Тернопільщини зараз є мільйон 48 тисяч гектарів земель сільськогосподАрського призначення, повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів. 820 тисяч гектарів орендують аграрії. Один гектар землі сільськогосподарського призначення на Тернопільщині, каже Володимир Стахів, зараз коштує мінімум 22 тисячі гривень.

Законопроєкт, в якому передбачався продаж землі сільськогосподарського призначення, був зареєстрований у парламенті 25 вересня. Подав його до Верховної Ради Кабінет міністрів України. Цей документ передбачав, що ринок землі в Україні мав запрацювати з 1 жовтня 2020 року