Створювати доступність довкола себе: «Без перешкод» — прем’єра на Суспільному

Створювати доступність довкола себе: «Без перешкод» — прем’єра на Суспільному

27 тра. 2024
28 травня о 21:00 дивіться на місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Тернопіль, Суспільне Донбас, Суспільне Івано-Франківськ тощо) та на ютуб-каналі Першого документальний фільм «Без перешкод». Це особиста історія громадського активіста з Тернопільщини Івана Космини, який після травми хребта пересувається у кріслі колісному, веде активне соціальне життя, гуртує людей, змінює і робить доступним простір довкола себе. Це розповідь про надію, мужність, непереможний дух і безмежну віру в себе.
 
Іван Космина — із села Вільхівчик Гусятинської громади Тернопільщини, раніше працював на водолазній станції, мріяв зібрати кошти й побудувати власний дім. Одного дня, коли бригада пішла готувати обід, він вирішив скупатися. 
«Я звик у воду не заходити, як усі, а стрибати вниз головою. Стрибнув і відчув сильний удар», — розповідає чоловік. Коли збіглися його товариші і витягнули з води, він сказав, що не відчуває ні рук, ні ніг. З’ясувалося, що в Івана зламана шия. 
Чоловік не зневірився і зумів не тільки прийняти нового себе, а й почати втілювати реальні зміни довкола — зайнявся громадською діяльністю. З його ініціативи в селі побудували спортивний майданчик та пандус до лікарні. А ще в Івана була одна маленька мрія — сісти на мотоцикл і підкорити карпатські гори.
«Він стояв такою горою металобрухту в гаражі. Мені навіть пропонували його здати на метал. Але це була памʼять про мого діда Ярослава Степановича Космину. Він його купив у 1979 році. На цьому мотоциклі він їздив усюди... Так що цей мотоцикл бачив життя. А вперше за кермо я сів, коли був у шостому класі. Ці емоції пригадую досі і те, наскільки вони мене переповнювали, коли я сам рушив з місця», — розповідає Іван Космина.
Два роки вони з друзями працювали для того, щоб почути звук робочого двигуна. Іван об’єднав довкола себе команду байкерів із Чорткова та інших міст. Ще трішки — і у жовтні 2023-го відремонтований 45-річний МТ-10, Іван Космина, його друзі і знімальна група проєкту «Без перешкод» зустріли особливий захід сонця на полонині Стеришора у Карпатах.
«Дуже вдячна Івану за те, що він погодився розповісти свою історію, був щирим та дозволив побачити особисте. Гадаю, багатьом зараз буде актуально побачити цей шлях людини, яка пройшла випробування і не просто прийняла себе, прийняла свою інвалідність, а ще й працює над тим, аби допомагати іншим. Впевнена, що історія Івана може допомогти людям, які опинилися в схожих обставинах. Для мене ця тема важлива, бо розумію, як багато викликів перед нами стоїть», — переконана Зоряна Биндас, креативна продюсерка «Продюсерського центру» Суспільного.
Проєкт виготовлено на замовлення Суспільного через мистецький конкурс командою медіаресурсу «Файне місто», яка вже мала досвід виготовлення проєктів про доступність.
«Нині через війну більшає людей, які потребують доступного простору, але вважаю, що через декілька років проблема доступності не буде стояти так гостро, адже відбудеться багато позитивних змін. Ми зобов’язані зробити все, аби адаптуватися, оскільки по-іншому наша держава не буде існувати, — каже Марія Пачковська, продюсерка стрічки. — Всі обмеження — в нашій голові. Важливо знати і те, що коли суспільство підтримує таких людей, то вони можуть все: вести активне громадське життя, бути депутатами і змінювати світ довкола себе».
Команда проєкту «Без перешкод» переконана: шлях головного героя стрічки не залишить глядачів байдужими і приведе до власних трансформацій та переосмислення життя.
Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. Оперативні новини від Суспільне Тернопіль— на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: * Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.