Знамениті хіти джазового гурту «Медікус» — плейлист на Суспільне Медіатека

Знамениті хіти джазового гурту «Медікус» — плейлист на Суспільне Медіатека

7 тра. 2024

Півтори години доброго українського джазу — на платформі Суспільне Медіатека опублікували плейлист із музичними композиціями львівського джазового гурту «Медікус». Матеріал оцифровано командою «Дому Звуку» Львівського комунального підприємства «Львівське радіо» за сприяння кафедри композиції та проблемної науково-дослідної лабораторії музичної етнології ЛНМА імені М. В. Лисенка.

Читайте також: «Перли» радянської пропаганди — знахідки квітня на Суспільне Медіатека

Організатор та керівник ансамблю «Медікус» Ігор Хома — засновник української школи джазової музики, автор джазових п’єс та імпровізацій, естрадних пісень, музики до драматичних вистав та музичних фільмів. Побувавши на фестивалі у москві у 1957 році, на якому виступали джазові колективи, Ігор Хома вирішує створити власний гурт Львові. Спершу — з назвою «Ритм», який у 1965 році перейменували на «Медікус».

Гурт виступав на міжнародних та всеукраїнських джазових фестивалях. Статті про нього з’являлися світових виданнях — варшавському «Jazz» та берлінському «Melodik und Rhythmus». У 1975 і 1976 роках «Медікус» записувався на фірмі звукозапису «Мелодія», а також на студіях «Радіо Варшава», «Радіо Берлін», «Радіо Вроцлав».

У плейлисті на Суспільне Медіатека — композиції різних років, починаючи з 1960-х.

Серед них — українська народна пісня «Синя чічка» у виконанні Ігоря Хоми та «Пісні половецьких дівчат» (музика Олександра Бородіна, джазова обробка Ігоря Хоми) та інші хіти. 

Команда Суспільного запрошує користувачів разом вдосконалювати платформу Суспільне Медіатека — залишайте пропозиції у формі зворотного зв’язку у правому нижньому куті сайту.  

Суспільне Мовлення отримало у спадок після реформування державних телеканалів і радіо неосяжні масиви відео- та аудіоданих — не лише центрального телебачення та радіо, а й усіх обласних телерадіокомпаній. Разом із партнерами команда почала оцифровувати ці записи, впорядковуючи їх у каталоги, та вивантажувати на платформу Суспільне Медіатека, де подивитися чи послухати їх зможе кожен. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні. 

* Проєкт співпраці Суспільного Мовлення та Європейського Союзу в особі Європейської комісії «Капіталізація аудіовізуальних архівів НСТУ для залучення громадськості в Україні» триватиме три роки й три місяці — із 2021 до початку 2025-го. 

Проєкт виконується за фінансової допомоги Європейського Союзу. Зміст документів та матеріалів в рамках цього проєкту є виключною відповідальністю АТ «НСТУ», і ні за яких обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу.