«Антологія. Війна 2022»: твори 42 сучасних українських письменників у ефірі Українського Радіо

«Антологія. Війна 2022»: твори 42 сучасних українських письменників у ефірі Українського Радіо

1 кві. 2024

В ефірі Українського Радіо звучать твори 42 сучасних українських письменників, написані на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Проєкт «Антологія. Війна 2022» — це щоденники, есеї та поезія, що розповідають про пережите: бомбардування, евакуацію, бомбосховища, втрати й взаємодопомогу. 

Підписуйтесь на канал Суспільне Анонси в телеграм або вотсап, щоб дізнаватися про головні проєкти та події на Суспільному

Проєкт «Антологія. Війна 2022» слухайте щосуботи та щонеділі о 19:05 в ефірі Українського Радіо.

Твори, що звучать у проєкті, опубліковані в книжці «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія». Читають тексти Римма Зюбіна та Дмитро Хоркін.

Читайте також: «Батьки-засновники»: історична місія України за версією Костомарова

Галина Бабій

Продюсерка проєкту Галина Бабій відзначає, поезія, щоденники та есеї по-різному передають те, що відбувалося: «Зараз ми вже приблизно знаємо, як поводитися, коли оголошують повітряну тривогу, в наших діях з’явилося більше раціо, більше бажання вижити й менше безпорадності. Я б так сказала. Тому навіть для того, щоб зрозуміти, як ми прогресували, еволюціонували порівняно з тими людьми лютого 2024 року, ці тексти варто слухати, варто читати й розуміти, що наша спроможність давати відсіч міцніша, мені здається, принаймні в тих людей, котрі не втекли, не сховалися, пережили все це й хочуть, щоб і світ про це все знав.

З іншої сторони, ми не повинні забувати тих, хто загинув. Деякі тексти є безцінними, бо цих людей вже немає, вони більше нічого не скажуть. Загинув Володимир Вакуленко, який до останнього залишався в окупації зі своїм хворим сином. Він писав щоденники й закопав їх. Вікторія Амеліна, коли прибула туди, їх відкопала. У 2023 році вона загинула, коли працювала як волонтерка в Краматорську».

Фото надане видавництвом «ВСЛ»

До антології увійшли твори 42 авторів: Вікторії Амеліної, Софії Андрухович, Юрія Андруховича, Катерини Бабкіної, Максима Беспалова, Юрія Винничука, Павла Вишебаби, Ірини Вікирчак, Лариси Денисенко, Любка Дереша, Анатолія Дністрового, Сергія Жадана, Олеся Ільченка, Юлії Ілюхи, Олександра Ірванця, Павла Казаріна, Катерини Калитко, Ії Ківи, Павла Коробчука, Ліни Костенко, Олега Коцарева, Галини Крук, Анастасії Левкової, Андрія Любки, Василя Махна, Олександра Михеда, Катерини Міхаліциної, Юлії Мусаковської, Олени Павлової, Володимира Рафєєнка, Богдани Романцової, Мар’яни Савки, Ірини Славінської, Остапа Сливинського, Олени Степаненко, Ксенії Харченко, Ірини Цілик, Артема Чапая, Артема Чеха, Гаськи Шиян, Ірини Шувалової, Петра Яценка, Володимира Вакуленка.

Нагадаємо, в Україні книжку «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія» надрукувало Видавництво Старого Лева в партнерстві з Українським ПЕН. Меценат проєкту — варшавський Центр діалогу ім. Юліуша Мєрошевського. Польською мовою перекладено виданням «Нова Польща», ініціював публікацію книжки його головний редактор Євген Клімакін.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».