«Вибір вільних» — спецпроєкт Суспільне Тернопіль до десятої річниці російсько-української війни

«Вибір вільних» — спецпроєкт Суспільне Тернопіль до десятої річниці російсько-української війни

23 лют. 2024

До десятої річниці російсько-української війни команда Суспільне Тернопіль підготувала історії військовослужбовців та їхніх рідних — спецпроєкт «Вибір вільних». Дивитися його можна в ефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та каналі Суспільне Новини, а також на діджитал-платформах Суспільне Тернопіль.

«Оскільки війна росії проти України триває вже 10 років, ми підготували проєкт, який покаже її масштаб, вплив на кожного українця, кожну сім’ю. Нашою метою було зібрати історії захисників із кожної з 55-ти громад Тернопільської області. Більшість героїв проєкту зараз на передовій, тому намагались зв’язатися із кожним в доступному для нього форматі», — розповідає головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Читайте також: FILM.UA Group приймає заявки на конкурс аудіовізуальних проєктів TroyStory: як подаватися 

«Робота над цим проєктом була особливою для всієї команди. Передусім у фокусі була особистість кожного героя, тому бекґраунд  і стилістика  нейтральні, аби не відвертати уваги і сприйняття глядача, — зазначає режисерка Людмила Пиріг.

«Війна росії проти України змінила майбутнє мільйонів людей. Кожен із наших героїв зробив вибір залишити звичне життя, свою сім’ю, роботу, навчання, щоб захистити Україну від окупантів. Ціну цього поклику відчувають і їхні дружини, діти та батьки», — говорить керівниця проєкту Соломія Струс

Ось кілька історій зі спецпроєкту «Вибір вільних»:

  • Володимир Собчук «Кремінь» — командир артилерійського взводу 67-ї ОМБр. Вирішив піти на війну в 17 років. Псевдо отримав від назви рідного міста — Кременця. Всі чоловіки його роду воювали. «Кремінь» служив під командуванням Героїв України Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» та Тараса Бобанича «Хаммера».

  • Діана Легеза — вдова Андрія Яремчука «Янкі». Її чоловік був польовим командиром загону спецпідрозділу головного управління розвідки Міністерства оборони України «Артан». До повномасштабної війни впродовж 5 років служив у Французькому легіоні. Загинув торік, 17 жовтня. 

  • Орися Качмарик — мати Героя України Віталія Скакуна. У перший день повномасштабної війни її син підірвав Генічеський міст разом із собою. Так уповільнив просування російських військ. 

  • Сергій Коновал та Ольга Данченко — подружжя, яке познайомила війна. Сергій — командир роти стрілецького батальйону 67-ї механізованої бригади. Ольга — волонтерка, яка переїхала з Тернополя на схід, щоб бути з коханим.

  • Наталія Марінкіна — мати 5 синів. Троє із них пішли на службу, щоб захистити Україну. Двоє з них, Назар та Павло, воюють на херсонському та запорізькому напрямках. Наймолодший син Наталії Володимир зараз на контрактній службі. Сама ж жінка волонтерить. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, оперативні новини від Суспільне Тернопіль— на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: