Робота письменника під час війни: інтерв’ю Суспільне Тернопіль з Максимом Беспаловим

Робота письменника під час війни: інтерв’ю Суспільне Тернопіль з Максимом Беспаловим

14 лют. 2024

Максим Беспалов — письменник та мандрівник. Через повномасштабну війну з росією, чоловік вже не може займатись туристичним бізнесом, тож присвятив час творчості. Його найсвіжіша видана робота — «Найкраща книжка про Каміно». Це історія про мандрівку шляхом святого Якова. Письменник дописував її у 2022 році, а зараз розповідає про книгу на зустрічах в Україні та за кордоном. Хто приходить на ці зустрічі та що іноземці кажуть про війну росії проти України — Максим Безпалов розповів в інтерв’ю Суспільне Тернопіль. Спілкувалася з героєм кореспондентка Зоряна Биндас  для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив».

«Книгу я почав писати десь наприкінці 2021 року, коли закінчив попередню. Але написав дуже небагато. Адже мав дуже великі плани саме на березень 2022-го, квітень, навіть на кінець лютого. І ось в один момент ти прокидаєшся зранку і розумієш, що зараз точно не до книжок. Але десь днів через п’ять після початку вторгнення зрозумів, що морально не пораюся і треба принаймні годину на день мати для себе. Тож я вирішив, що настав момент писати знову, повертатися. І врешті спочатку давав собі годину на день, потім дві години, а там і п’ять місяців минули. Так книжку і дописав», — каже Максим Безпалов.

Максим Безпалов зауважує, що повномасштабне вторгнення докорінно змінило його звичне життя. Вже не було змоги приділяти увагу улюбленій справі — мандрам. З’явилося більше вільного часу. Це і стало поштовхом до написання книги про шлях святого Якова, який, свого часу, письменник особисто пройшов. 

«Шлях Святого Якова Каміно — це паломницький середньовічний маршрут, який з’явився наприкінці першого тисячоліття та існував тисячі років. Зараз він відродився як паломницький, але одночасно і туристичний маршрут, який йде через всю Європу у місто Сантьяго-де-Компостела в Іспанії. Саме там, за легендою, є мощі апостола Якова. Але дуже багато людей туди йде не з релігійною метою, а з туристичною. Я — один з тих пілігримів, які поєднують між собою і туристичний, і духовний пошук», — розповідає письменник.

Наразі автор презентує книгу і за кордоном. Багато спілкується з іноземцями. Каже, що сприйняття України у світі дуже змінилося.

«Ще у 2008-2009 роках ніхто не знав про Україну. Треба було тримати увагу людей, щоб розповідати про неї. Чим далі історія розвивалася і світова, й України, тим людям ставало цікавіше. А після 2014-го року — взагалі не потрібно було нікому пояснювати, що це за країна. На початку 2023-го я кілька разів виїжджав як письменник на різні міжнародні літературні події. Тоді кожна людина коли дізнавалися що ти з України питала: “А як там, а розкажи що там насправді відбувається?” І ти говориш, описуєш ситуацію, доносиш свою особисту історію та і людей яких ти бачиш. Наразі ж коли ти кажеш, що ти з України люди такі: “А, ну ладно…”  І відвертаються. Вони втомилися чути про Україну, навіть так: не стільки чути, а відчувати, що вони нічого не можуть зробити, тобто люди вже уникають цієї розмови», — ділиться письменник.

Про шлях святого Якова, подорожі Максима Беспалова та як, на думку письменника, можна повернути увагу світу до війни в Україні — дивіться у відео.

 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, оперативні новини від Суспільне Тернопіль— на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: