У Тернополі відбувся мітинг-реквієм до Дня Гідності та Свободи

12:21, 21 лис. 2019
 
У Тернополі відбувся мітинг-реквієм до Дня Гідності та Свободи

У Тернополі відбувся мітинг-реквієм до 6-ої річниці Дня Гідності та Свободи. У ньому взяли участь 500 людей, повідомила "Новинам" Тернопільської філії Суспільного речниця патрульної поліції області Катерина Басалига.

 Реквієм провели на площі Героїв Євромайдану. Там священики відслужили молебень. Також батькам загиблих героїв Небесної Сотні та бійців російсько-української війни вручили грамоти та гроші від обласної ради, 3-ьом ветеранам УПА вручили посвідчення учасників бойових дій.

 

День Гі́дності та Свобо́ди відзначають щороку 21 листопада після двох революцій: "Помаранчевої" революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Указ про це України Петро Порошенко підписав 13 листопада 2014 року.

Революція Гідності в Україні розпочалася 21 листопада 2013 року і тривала до 22 лютого 2014.  На Тернопільщині на Театральний майдан студенти вперше вийшли 21 листопада 2013 року. 24 листопада на площі міста провели народне віче «За європейську Україну!». 

Під час Євромайдану загинули 98 осіб, шестеро – з Тернопільщини. Загалом майже за шість років до суду скерували 16 справ, повідомив голова громадської організації Родина Героїв «Небесної Сотні» Юрій Аксенин. За його словами, в справі про злочини під час Євромайдану - 10 тисяч томів. Але поки що за вбивства під час Євромайдану - нікого не покарали. Справу з 2014-го вело управління спецрозслідувань Генпрокуратури. Вчора її передали Державному бюро розслідувань.