У Чорткові перепоховали останки в’язнів, розкопаних на кладовищі

11:21, 25 вер. 2019
 
У Чорткові перепоховали останки в’язнів, розкопаних на кладовищі

Сьогодні в Чорткові, на міському кладовищі, перепоховують останки в’язнів Чортківської тюрми. Їх знайшли 3 липня у котловані, який вирили для будівництва меморіального пам’ятника воїнам Української Галицької армії. Повідомила "Новинам" Тернопільської філії Суспільного заступниця голови громадської організації «Альтернатива – Чортків» Яна Петльована.

 

5 липня чортківські поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом наруги над похованнями, повідомив речник Нацполіції області Сергій Крета. Поліцейські встановили, що фірма-підрядник, яка здійснювала земельні роботи, орієнтувалася на висновок, згідно з яким на місці котловану поховань не мало бути.

Зв’язатися з керівником фірми-підрядника Юрієм Глуховим, щоб отримати коментар щодо цієї ситуації, нам не вдалося. Замовником будівництва меморіалу є обласне управління капітального будівництва. Вартість – близько 13-ти мільйонів гривень. Договір про будівельні роботи укладено 14-го червня. Завершити його мали 31 грудня 2020-го року. Будівництво меморіального пам’ятника зупинили.

8 липня на кладовищі в Чорткові, де знайшли поховання, збиралися краєзнавці, представники управління будівництва, Чортківської міськради та громадської організації «Альтернатива – Чортків», експерти з ексгумації "Доля". Вони вирішили, що будівництво меморіалу слід продовжувати. Скелети ж дослідити та перепоховати.

Першого листопада 2018-го року в Львові меморандум про створення пам’ятника підписали керівники Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей. Кошти на зведення меморіалу домовилися виділяти з бюджетів цих областей, повідомила прес-секретар Тернопільської облдержадміністрації Тетяна Тарасенко.