Представник UA: ТЕРНОПІЛЬ провів воркшоп для студентів-журналістів

Представник UA: ТЕРНОПІЛЬ провів воркшоп для студентів-журналістів

22 кві. 2021

Вчора, 21 квітня, представники UA: ТЕРНОПІЛЬ провели воркшоп для студентів спеціальності «Журналістика» Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола. Людмила Путькалець та Богдан Боденчук організували дискусію, в якій разом із студентами говорили про виклики професії, про те, якою має бути чесна журналістика, а також поділилися досвідом роботи із діджитал-інструментами, необхідними для роботи з новинами.

«Із майбутніми журналістами говорили про те, як знайти і написати новину, яка структура і побудова тексту, а саме: короткі речення, короткі абзаци, послідовність викладення інформації. Розглянули формування цікавих заголовків. Провели порівняння новин Суспільного із місцевими сайтами та телеканалами. Під час лекції розглянули висвітлення новин в умовах війни, як правильно діяти, щоб не нашкодити своєю новиною ЗСУ. Із особистого досвіду розповів студентам, із якими проблемами зіштовхнувся та які помилки робив, коли почав працювати кореспондентом, поділився досвідом роботи на інтернет-виданні. Такі зустрічі дозволяють ознайомитись не тільки з теорією, а ще дізнатись, що чекає майбутніх журналістів», — коментує фахівець діджиталу Тернопільського Суспільного Богдан Боденчук.

Ми запитали студентів коледжу про їхні враження від такого формату навчання. 

Владислава Капітан, студентка Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола, розповідає, що ця зустріч допомогла зрозуміти, що не варто гнатися за яскравими заголовками та переглядами. 

«Потрібно працювати для людей. Сподобалися розповіді пана Богдана про те, як бути хорошим військовим журналістом. Досвід, яким він поділився, неодмінно нам знадобиться у нашій подальшій діяльності. Під час нашого заняття проаналізували, у яких ЗМІ нашого регіону дотримуються журналістських стандартів. Дізналися більше про Суспільне та його цінності», —  каже Владислава.

«Я слухала із захопленням. Насамперед через доступність викладу матеріалу, який підкріплений історіями з життя та ілюстраціями. Журналіст зрозуміло пояснював, тримав увагу студентів. Ми разом аналізували матеріали у ЗМІ та різні ситуації, які трапляються у журналістській практиці. Було очевидним, що пан Богдан — професіонал, який може допомогти розібратися у проблемах зі сучасними медіа», —  розповідає Вікторія Онищук, студентка Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола

Людмила Путькалець, кандидатка наук із соціальних комунікацій, викладачка,  редакторка Тернопільської філії Суспільного, розповіла про зустріч: «Студентам завжди більш цікава практика. Тому я вирішила запросити свого колегу Богдана Боденчука на наше заняття. Розбирали, як пишуться новини на Суспільному, які вимоги до тексту, заголовків, яка лексика застосовується. Також говорили про журналістські стандарти, за якими працює UA: Суспільне мовлення. Практикам важливо ділитися своїм успішним досвідом із юними колегами. Оскільки це мотивує, допомагає визначитися з цілями, стає орієнтиром. Удосконалення не має меж, навіть професіонали потребують постійного навчання. Відтак синергія теорії і практики, спроб і помилок неодмінно принесе успіх у професійному журналістському житті».

Нагадаємо, що Сайт новин Суспільного мовника suspilne.media увійшов до переліку сайтів із найвищими показниками дотримання журналістських стандартів.

UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура), а також регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Дивитись Суспільне UA: ТЕРНОПІЛЬ  можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Тернопільщини шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії.