Міжнародний джазовий фестиваль “Jazz bez” наживо транслювали в Тернополі

Міжнародний джазовий фестиваль “Jazz bez” наживо транслювали в Тернополі

11 гру. 2018

 Особливістю цьогорічного джазового фестивалю в Тернополі стали іноземні учасники з Норвегії, Італії, США та Німеччини. Напередодні концертів організатори обіцяли сюрприз: виступ тернопільського гурту, який гратиме джаз. Тернополяни мали виступати на другий день фестивалю, але з технічних причин їм надали сцену на день раніше. Тож єдиним учасником фестивалю від України став новий тернопільський проект “Ірина Музика”. Одночасно з премєрою вийшов їхній альбом “Йде Різдво”, що налічує 12 колядок. 5 з яких були виконані на сцені фестивалю. Фольк-джаз, традиційний поліський спів, джазові соло, - таким різноманіттям музичного мистецтва радувала “Ірина Музика” гостей фестивалю.Ірина Музика

 

Відповідальність за висвітлення фестивалю взяла на себе команда ранківців: Юрій Матевощук, ведучий ТО “ранок”, Ірина Прокопишин,ведуча,  керівник ТО “Ранок”, Олег Качуровський, головний інженер, Андрій Прокопів, оператор, Роман Михальський, звук, Ілона Баліцька, режисер, Степан Горбик, адміністратор, Лариса Михальська,лінійний продюсер ТБ, Юрій Багрій, оператор, Андрій Бодак-оператор - ці люди доклали своїх зусиль для того, щоб зробити виїзну студію на JazzBez / Тернопіль.

Колектив раніків файного ранку

Керівниця творчого об’єднання “Ранок” Ірина Прокопишин розповідає: “Для команди- це був 14 годинний робочий день. Провели ефір «Файного ранку» і відразу почали готуватися до вечора. Ведучі написали сценарій заходу, склали монтажний лист, але під час фестивалю доводилося вносити певні корективи, були певні затримки та зміни в програмі”.

Під час трансляції ведучі розказали про програму фестивалю, відкрили перший день, поспілкувались з учасниками. Гостями імпровізованої студії став організатор фестивалю-Олег Макогін, незмінний ведучий Сергій Лазо, колектив з Італії та тернопільський гурт «Фіра», що відкривали фестиваль.

ведучі ранкового шоу

Режисер ефіру попередньо підготувала декілька сюжетів про фестиваль, а саме про історію та відкриття. Був підготовлений відповідний одяг трансляції.
“Для технічних можливостей філії це стало чимось надзвичайним. Тішить той факт, що глядач вже впізнає суспільного мовника, глядач знає про те, хто ми такі і що ми робимо. Відвідувачі фестивалю фотографувалися на фоні банера, а також з  ведучими. Година прямого ефіру на телебаченні, онлайн трансляція в соціальних мережах, ефір на обласному радіо – маленьке досягнення. Сучасні медіа мають бути мобільними, оперативними, в епіцентрі подій, якими живе місто та область. Багато чого залежить і від ентузіазму членів команди. Так вже історично склалося, що ми не шукаємо причин сказати «ні»,а навпаки - шукаємо можливості, аби сказати «так»”, - розповіла Ірина Прокопишин.

Варто виділити технічну службу команди.

«Технічної можливості не було, але було велике бажання зробити це включення на кілька камер. Шукали різні варіанти як це зробити. У результаті вирішили використати можливість задіяти плату, яку нам дали на тиждень для тестування (decklink duo 2). На жаль, ми мали лише 2 дні на підготовку. За цей час замовляли конвертори, паяли SDI кабеля, принесли домашній потужній комп’ютер, бо не були впевнені, що продуктивності робочих комп’ютерів філії вистачить для забезпечення якісного, довготривалого ефіру в форматі 1080p. Ми одночасно транслювали захід в ефір телебачення і радіо, а також в соцмережі фейсбук. Звичайно, не все одразу вдавалося, починаючи з програмного забезпечення і закінчуючи зв’язком між операторами, режисером і ведучими. Враховуючи пропозиції всіх працівників, нам це вдалося»,— каже головний інженер Олег Качуровський.

Продюсерка філії Зоряна Биндас каже: “Після фестивалю почали надходити позитивні відгуки про ефір. Ми зробили виїзну студію на JazzBez / Тернопіль. Хоча “ми“ - голосно сказано. Я лише підготувала сценарій і карту проекту, а потім підтримувала морально. Зробили все люди які працюють в команді. Трохи хвилювалась, хоч і знала, що вони дадуть раду. Справді, нічого надзвичайного у виїзній студії немає. Фантастика лише в тім, що в нас на філії немає ні ПТС, ні іншої технічної можливості робити такі речі, тому інженерам доводиться щоразу винаходити і мудрувати. І їм це вдалось. Дякую команді!”.

Переглянути фрагмент трансляції можна за посиланням.

Нагадаємо, що UA: Українське радіо Тернопіль допомагає створювати мультики про фінансову грамотність.