Команда Суспільного обговорила міжрегіональну співпрацю та завдання на друге півріччя

Команда Суспільного обговорила міжрегіональну співпрацю та завдання на друге півріччя

2 лип. 2020

25–26 червня відбулася координаційна онлайн-зустріч продюсерів і головних редакторів новин регіональних філій Суспільного з топменеджерами компанії. Вони обговорили стратегію розвитку цифрових платформ, майбутню роботу в режимі міжрегіональної платформи й виклики, пов’язані з місцевими виборами восени, а також алгоритми взаємодії між командами та оцінювання якості їхньої роботи. Крім того, продюсерам і шефредакторам презентували результати регіональних досліджень аудиторії та концепцію медіаактиву «Суспільне новини».

Читайте також: Команда Суспільного готується до запуску міжрегіонального ранкового шоу

Восени філії Суспільного змінять механізм продукування й розподілу контенту, що дасть змогу піднести важливі місцеві теми на всеукраїнський рівень. Це відкриє більше можливостей для кожної регіональної команди, переконаний голова правління Суспільного Зураб Аласанія

«Новини в регіонах — це і є найголовніше в країні й те, чим насправді живуть люди, — зазначив Зураб Аласанія. — Новини були та будуть пріоритетом Суспільного завжди й всюди. У цьому переважно й полягає сенс існування Суспільного: неупереджене та збалансоване інформування українців про локальні й глобальні події».

Вибудувати зв’язок із новими аудиторіями — головна мета розвитку цифрових платформ Суспільного на 2020–2022 рр. Цю стратегію презентувала команді генпродюсерка напряму Тетяна Кисельчук.

Читайте також: На новинному сайті Суспільного немає замовних матеріалів — ІМІ

«Ми нарешті припинимо мислити телебаченням, радіо й діджиталом і розпочнемо думати відео, аудіо та текстом», — зазначила генеральна продюсерка діджитал-платформ Суспільного Тетяна Кисельчук.

Нині новини з регіонів зібрані на єдиному майданчику — сайті suspilne.media. На черзі — запуск спортивної платформи. Він мав відбутися до Літніх Олімпійських ігор-2020 у Токіо, які перенесли на 2021 рік через карантин. Суспільне має ексклюзивні права на трансляцію багатьох змагань світового рівня, завдяки спортивній цифровій платформі їх можна буде дивитися онлайн. 

Водночас діджитал-відділи в регіонах починають підпорядковуватися шефредакторові новин філії безпосередньо. Це систематизує роботу з розвитку цифрових платформ Суспільного мовника й знизить навантаження продюсерів, на яких чекає насичене, динамічне півріччя, переконаний член правління Суспільного Микола Чернотицький

«Найбільше контенту, який генерує нині діджитал у регіонах, — це новини, тому діджитал-команди мають працювати в підпорядкуванні шефредакторам новин. Продюсери філій контролюватимуть діджитал-роботу всіх програм і спецпроєктів, що не є новинами, — пояснив Микола Чернотицький. — До того ж у наступному півріччі продюсери матимуть багато роботи через місцеві вибори й запуск виробництва на аутсорсі. Цієї осені ми знову запланували конкурс проєктів «Створюй із Суспільним». З огляду на це, а також на трансформацію в компанії ми вирішили передати діджитал новинному дивізіонові». 

Головною ж функцією продюсерів філій залишається виробництво власного продукту. «Щороку збільшується сума на виробництво власних програм, і саме виробництво є головною функцією продюсерів філій. У цьому я бачу великий потенціал для нас усіх, для зростання, для залучення широкої аудиторії», — додав Микола Чернотицький

Менеджерка з конвергентності Суспільного Ангеліна Карякіна представила концепцію медіаактиву «Суспільне новини». Вона зазначила, що саме новини Суспільного мають формувати порядок денний щодо інформаційного контенту, стати ще більш сучасними й гнучкими, аби йти за потребами аудиторії, генерувати унікальний контент та історії, дотримуючись професійних стандартів.

«Ми започатковуємо систему мультимедійного планування й виробництва новин newsgаthering (з англ. «news» — новини й «gаther» — нагромадження, збирання). Це великий масштабний проєкт, всеохопна трансформація новин. І робиться це не лише для оптимізації виробництва новин, а й щоб ефективно обмінюватися унікальним контентом, забезпечити його циркуляцію на різних платформах, пропонувати нашій аудиторії унікальні історії, журналістські розслідування», — зазначила Ангеліна Карякіна.

Здобути довіру аудиторії допоможе створення майданчиків для конструктивного діалогу. «Ми сприяємо діалогу в суспільстві, пропонуємо журналістику рішень та історії успіху, подаємо новини в контексті», — додала Ангеліна Карякіна.

Читайте також: Марія Фрей: «Захистити людину від інформаційних маніпуляцій може лише вона сама»

Для цього запланували навчання регіональних команд і розроблення хендбуку для роботи з різними платформами й формами подання інформації.

Наприкінці координаційної зустрічі генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей розповіла про виклики, які постануть перед командою під час майбутніх місцевих виборів восени. 

«Наше найважливіше завдання — якісно висвітлювати етапи виборчого процесу на всіх наших платформах за журналістськими стандартами, — зауважила Марія Фрей. — З прийняттям і доопрацюванням нового Виборчого кодексу України нашою місією буде повсякчасне пояснення глядачам, радіослухачам та тим, хто стежить за нами в мережі, як відбуватимуться вибори. Важливим також є нагадування історії виборів у регіонах. Хочемо спонукати аудиторію до раціонального споживання інформації та критичного мислення».

З регіональними командами обговорили концепцію телепроєкту Суспільного про місцеві вибори в Україні й роботу під час кампанії на всіх платформах — телеканалі, радіо та в діджиталі.

«Ми б хотіли під час цих місцевих виборів долучити до обговорень і прямих ефірів незалежних журналістів, які є в регіонах, та продемонструвати журналістам, що майданчик для незалежної журналістики в країні є», — зазначила Марія Фрей.

Також генпродюсерка регіонального мовлення анонсувала оновлення обладнання для філій за підтримки міжнародних партнерів. 

Нагадаємо, упродовж 2020 року Суспільне впроваджує Концепцію регіонального мовлення на 2020–2021 роки, за якою всі філії працюватимуть як єдина міжрегіональна платформа.