Суспільне урізноманітнює регіональне мовлення пізнавальними програмами

Суспільне урізноманітнює регіональне мовлення пізнавальними програмами

30 вер. 2019

Цієї осені в ефірі філій UA: Суспільне мовлення в регіонах транслюватимуть пізнавальні програми від партнерів — громадських ініціатив й активістів.

За словами генеральної продюсерки регіонального мовлення Суспільного Марії Фрей, пізнавальні та розважальні програми від вітчизняних авторів є важливим доповненням здебільшого інформаційно-аналітичних ефірів.

«Я щиро вдячна кожному, хто прийшов до нас зі своїм контентом або відгукнувся на пропозицію співпраці. Усі проєкти  різні за напрямами й жанрами. З усіма ми підписуємо ліцензійні угоди на покази в ефірі», — каже Марія Фрей.

У вересні в ефірі регіональних філій уже з’явилися програма «Абетка» й відеопроєкт «По Азимуту». В жовтні стартують: четвертий сезон програми «Твій Дім»«Школа доступності», мультсеріал «Ти і поліція» та цикл документальних історій «Вавилон 13».

У проєкті «Абетка» автор і ведучий Олексій Ковжун розтлумачує слова та поняття, які люди використовують у повсякденному житті, проте не завжди розуміють, що вони насправді означають. 

«Найголовніше нині  це сенси. І війна в нас триває саме за ідентичність, сенси й гідність. Проте багато сенсів  непроговорені. От і вийшла така собі полемічна програма про суть слів та понять», — розповів він.

За словами Олексія Ковжуна, полеміка в проєкті умовна: він «вкидає» своє тлумачення, а глядач може погодитися або ж ні в коментарях під випуском програми в соцмережах.

«Поки що найбільшу полеміку викликала літера «Т»  толерантність. Я навмисне загострив деякі думки, тож мене навіть «пропагандистом ненависті» назвали. Це свідчить про те, що обговорення триває  і це головне», — переконаний ведучий «Абетки».


Про подорожі незвіданими маршрутами України регіональні філії UA: Суспільне мовлення транслюють відеопроєкт «По Азимуту». Кожна серія показує глядачеві екстремальні мандри в умовах дикої природи й дає змогу розібратися в спорядженні для походу будь-якої складності.

Проєкт власними силами створюють п’ять людей. Ведучий — учасник бойових дій, мандрівник-професіонал Дмитро Вербич. Кожен похід для нього — це нове випробування й труднощі, про які він чесно розповідає глядачеві. У подорож із ним щоразу йде новий напарник — військовий, волонтер чи медик. Пліч-о-пліч подорожують із рюкзаком на плечах режисерка й операторка Оксана Бондаренко та оператор Кирил Жоров. Продюсує програму Олександр Бородін.

Одне з головних завдань «По Азимуту» — створення в суспільстві позитивного образу ветерана російсько-української війни, каже продюсер проєкту Олександр Бородін.

«Ми хотіли, щоб програма розповідала про досвід ветеранської спільноти, про їхню реалізацію в житті й реабілітацію в мандрах. Учасники бойових дій на сході  люди дії, сміливі й активні. Також ми показуємо красу й туристичний потенціал рідної держави. Стимулюємо людей бюджетно подорожувати, самостійно збираючи комплект потрібних речей й обираючи маршрут подорожі без послуг туристичних агенцій», — коментує він.

Нині команда закінчила знімати перший сезон програми. Він містить три епізоди по кілька серій: «Українські Мармароси»«Олешківські піски» та «Кінбурнська коса». Перший розповідає про специфіку мандрівок у горах, другий — про боротьбу зі спекою, утомою та нестачею води в українській пустелі. Останній епізод сезону — подорож степами й узбережжям заповідника на Кінбурні.

«Нам було цікаво зробити проєкт із мінімальним бюджетом. Усі випуски не отримували грантового чи тендерного фінансування. Їх знімали за власної ініціативи та завдяки невеликому партнерству. Непогане випробування. Пишаємося, що наш пізнавальний і технічно якісний продукт транслюють не лише в мережі, а й на суспільному телебаченні», — додає продюсер програми «По Азимуту» Олександр Бородін.


«Школа доступності» легко й з гумором розповідатиме про складні теми — ситуації, у які потрапляють люди з інвалідністю, способи допомоги й секрети вдалої комунікації. У першому сезоні в ефір вийде вісім серій програми від команди Доступно. UA.

Автори проєкту — Дмитро ЩебетюкНаталя Павленко та Денис Заєць — мають на меті змінити ставлення до людей з інвалідністю й об’єднати суспільство.

«Такі проєкти варто робити, щоб покращити сприйняття суспільством інклюзії та тем інвалідності. Наше завдання — охопити більше людей, щоб кожен член суспільства зрозумів важливість рівності й комунікації. Бо всі маємо знання, талант, уміння — у всіх має бути можливість їх застосувати. Треба працювати над тим, щоб питання інвалідності та інклюзії перейшли до рівня нормального, а не були чимось особливим, — каже ведучий і один з авторів проєкту Дмитро Щебетюк. — Ми щасливі, що виходимо в ефір на суспільному телебаченні, це спонукає перейти на якісно новий рівень роботи».

«Твій Дім» — програма про вирішення комунальних проблем. Її створено за підтримки Проєкту USAID. Модернізація систем опалення, утеплення, ремонтування інженерних мереж, економія на комунальній платі, вирішення юридичних і фінансових проблем — про все це йтиметься у випусках. Героями «Твого Дому» стануть ініціативні мешканці будинків із різних регіонів. 

«Мета проєкту  на конкретних прикладах показати, як можна навести лад у своїй багатоповерхівці. Для цього власники квартир мають об’єднати зусилля. Найефективніше  створити ОСББ», — зазначив Володимир Гуцул.

Новий, уже четвертий, сезон «Твого Дому» матиме 8 випусків, кожен із яких присвячено певній проблематиці довкола багатоквартирних будинків. Ведучий програми — Володимир Гуцул — журналіст, який активно висвітлює комунальну тематику від початку реформування ЖКГ. 


На підліткову аудиторію UA: Суспільне мовлення та їхніх батьків у новому сезоні чекає семисерійний просвітницький мультсеріал правозахисної тематики «Ти і поліція».

Автор ідеї — член Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, правозахисник Володимир Батчаєв. Сценарій створили Володимир Батчаєв і керівниця студії «Real Stories Production» Ксенія Кравцова.

«Взаємини підлітків і правоохоронців завжди були, м’яко кажучи, не прості, і кожна сторона може висунути іншій доволі обґрунтовані претензії. Проте, якщо виникає протистояння «поліцейський-підліток», у ньому, як правило, гору бере правоохоронець і дуже часто зовсім не тому, що саме він має рацію. Просто на боці поліцейського авторитет представника влади, дорослий вік і життєвий досвід. А підлітку в конфліктній ситуації з поліцейським можуть допомогти лише правові знання й дотримання певних алгоритмів поведінки. Саме цього й навчає наш серіал глядачів», — зазначає Володимир Батчаєв.

Автори в серіалі дають правила безконфліктного спілкування з правоохоронцями, поєднуючи правову інформацію з практичними рекомендаціями.

«Вавилон 13» — цикл документальних історій про російсько-українську війну й Революцію гідності. Проєкт розпочали на противагу медійному ігноруванню українських інформджерел протестів на Майдані, а згодом він переріс у соціально-культурну документалістику. Малі документальні форми неупереджено демонстрували різнобарв’я протестних мас і стали популярними в соцмережах.

«Ідея проєкту народилася спонтанно в нашому невеличкому колі кінематографістів після ночі на 30 листопада 2013 року, коли жорстоко придушили «студентський Майдан». Ми зрозуміли, що наші спільні професійні дії будуть найадекватнішою відповіддю на терор. Нам було надано приміщення в Будинку кіно Спілкою кінематографістів. Пароль до їхнього вайфаю був «Вавилон 13». Ми одностайно вирішили, що такою ж буде назва нашого проєкту», — розповів режисер Володимир Тихий.

«Вавилон 13» — громадська ініціатива, яка ставить за мету розвиток соціально-культурного простору країни. 

«Ми зацікавлені в найширшій комунікації з українським глядачем, і Суспільне вже четвертий рік поспіль є надійним партнером у втіленні нашої мети. Кожен із циклу коротких фільмів, що ви зможете подивитися завдяки Суспільному, є унікальним і яскравим відбитком драматичних подій нашого минулого. Всі фільми витримали випробування часом. І хоч деякі з них мають уже понад п’ять років, але емоції, що зринають під час їх перегляду, настільки ж потужні, немов це відбувається з нами зараз», — каже Володимир Тихий.

Нагадаємо, також цієї осені в ефірі регіональних філій UA: Суспільне мовлення вийде 11 нових проєктів, які відібрали на внутрішньому конкурсі й підготували з командою продюсерів мовника.