Цінності Суспільного мовлення сприяють побудові демократії та націлені на захист свободи слова — Ірина Моргун на Конгресі Ініціатив Східної Європи

Цінності Суспільного мовлення сприяють побудові демократії та націлені на захист свободи слова — Ірина Моргун на Конгресі Ініціатив Східної Європи

24 вер. 2019

23-24 вересня 2019 року в Польщі відбувається VIII Конгрес Ініціатив Східної Європи. Захід приурочили 450-тій річниці Люблінської Унії, 10-річчю Східного Партнерства та 15-й річниці вступу Польщі до Європейського Союзу.

Упродовж цих двох днів у конференц-залі й аудиторіях Природничого університету в Любліні відбувається низка зустрічей, дискусій і семінарів за 15 програмними лініями. У цілому, тут діятимуть 52 дискусійні панелі. Серед них дискусія на тему «Роль  і значення локальних медіа для зміцнення демократичних процесів». Одна зі спікерок на цьому майданчику - лінійна продюсерка UA: Українське радіо Тернопіль Ірина Моргун.

«Я отримала запрошення на цей конгрес від колег-журналістів із Польщі. Як на мене – це чудова нагода ще раз розповісти про створення незалежного мовника в Україні та його діяльність на прикладі UA: ТЕРНОПІЛЬ і, зокрема, нашої радіостанції. Адже цінності, на які орієнтується UA: Суспільне мовлення: відкритість, рівновага, просвітництво, – якраз і сприяють побудові демократії та націлені на захист свободи слова. Це було, водночас, і цікаво, і відповідально, й пізнавально», – розповіла Ірина.

Дискусія про демократію в локальних медіа тривала півтори години. Її акцент – максимум прикладної й практичної інформації з реальними прикладами, а не лише теоретичні складові робочого процесу. Тому адміністраторка «Sakrebulo Ozurgeti» з Грузії Нана Тавдумадзе, Aгнешка Новінська – представниця «Democratic Society EAST Fundation», Матеуш Ожеховский представник «Stowarzyszenia Gazet Lokalnych» з Польщі та лінайна продюсерка радіомовлення Тернопільської філії Суспільного Ірина Моргун спілкувалися про фінансову спроможність і незалежність місцевих ЗМІ, запобігання дезінформації й маніпуляції фактами, верифікацію даних та роботу з проектами й грантове партнерство, керуючись тим, чим живе їхнє медіа.

«Було приємно, що про Суспільне мовлення і учасники й гості знають чимало. Їм відомо, що ми недофінансовані державою в тих обсягах, які передбачені законодавством. Після завершення цієї дискусії в аудиторії було чимало запитань до всіх спікерів. У мене цікавилися, за якими критеріями ми обираємо експертів до наших програм, які саме теми цікаві слухачам», – каже Ірина Моргун.

Як зазначила радниця правління FRDL з питань співпраці з країнами Східної Європи Наталія Гмурковська, такий дискусійний майданчик нині на часі. «Розвиток демократії – це одне із головних завдань Конгресу Ініціатив Східної Європи. Учасники й організатори крізь призму усіх років діяльності Конгресу бачили зростання кількості учасників з усіх країн і їхнє зацікавлення запропонованими дискусіями. Зазвичай на цьому заході багато учасників з Польщі, Грузії, Білорусі, Молдови, Казахстану та завжди численна делегація з України, бувають представники з Вірменії та Азербайджану. Також ми запрошуємо експертів з Європи, які цікавляться співпрацею з країнами Східного Партнерства. Як зазначили на відкритті, сюди приїжджають практики – люди, які займаються реформами у всіх напрямках чи то децентралізація влади, чи то освіти… І тут можна налагоджувати контакти й потім виходити на безпосередню співпрацю, не чекаючи змін від влади. Бо якщо ми не зробимо зміни, то хто?», — розповіла Наталія Гмурковська.

Мета Конгресу Ініціатив Східної Європи – знайти шляхи вдалого використання спільної спадщини задля побудови майбутнього сучасної Європи. Цього року задля її втілення зібралося понад 1200 учасників.