Материнство під час війни — п’ять історій від Суспільне Тернопіль

Материнство під час війни — п’ять історій від Суспільне Тернопіль

12 тра. 2023

Команда Суспільне Тернопіль підготувала спецпроєкт до Дня матері, який цьогоріч припадає на 14 травня. «Якщо не зупиняти цю війну – наступні підуть мої діти»«Сила матері» — п’ять історій жінок, які виховують дітей під час війни, чекають на синів із фронту, захищають сім’ю та свою землю. 

«Учасниці проєкту – жінки, які розповідають, як змінилося їхнє життя та погляд на виховання дітей під час повномасштабної війни. Ми зосередились на ролі матері саме в час війни, тому що зараз це найактуальніша тема для українського суспільства», — розповідає головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

«Ми відзняли історії у форматі інтерв’ю. Обирали героїнь із різними долями. Це матір, яка втратила сина; вдова військовослужбовця, яка чекає двох синів із війни; мати, яка виховує сімох дітей; мати трьох дітей, яка служила у війську, та молода мама, яка народила в перший день повномасштабного вторгнення», — розповідає авторка проєкту Соломія Струс.   

  

«Ми запрошували героїнь до студії, яку створили в монокольорі, для того, щоб сконцентрувати увагу на емоціях матерів. Відео доповнили світлинами, що ілюструють розмову», — каже режисерка Людмила Пиріг.  

Читайте також:  5 一11 травня. Добірка від Суспільне Тернопіль

Героїнями проєкту стали: 

  • Леся Орляк – мати двох синів. Старший, Олександр, загинув у 2015 році поблизу Дебальцевого на Донеччині. Після загибелі сина, Леся видала книжку спогадів про нього «Ти зробив усе, що міг». Жінка досі пам’ятає, як Олександр запитав якось: «Мамо, а що ти зробила для перемоги?» Тоді Леся відповіла: «Я виховала сина»

  • Усі чоловіки в сім’ї Інни Іванюк пішли на війну. Обоє її синів зараз воюють на передовій, а чоловік загинув, захищаючи Україну. Жінка – педагогиня за фахом, і каже – своїх синів з дитинства виховувала воїнами.

  • Ольга Воробець – мати трьох дітей, учасниця російсько-української війни. Колишня військовослужбовиця 44-ї артилерійської бригади. 

«Я пішла воювати, бо зрозуміла, якщо не зупинити цю війну – наступними підуть мої діти», – каже жінка. Коли народила наймолодшу дочку, Ольга залишила службу. Тепер воює її чоловік. 

  • Надія Сенчишин – багатодітна мати. Жінка має сімох дітей. Каже, перше правило для неї – виховати дітей патріотами. Старший син Надії зараз захищає Україну на передовій, чоловік також воював, зараз реабілітується після поранення. 

  • Соломія Піддубняк – народила доньку в перший день повномасштабного вторгнення. Коли лунали сирени, була змушена з немовлям сидіти в підвалі. Жінка розповідає, їй пропонували виїхати за кордон, але відмовилася. Хоче, щоб її діти росли в Україні. 

Дивіться історії матерів у телеефірі Суспільне Тернопіль 14 травня, на ютуб-каналі Суспільне Тернопіль та інших діджитал-платформах мовника.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Суспільне Тернопіль це — сайт Суспільне | Новини та діджитал-платформи:

Суспільне│Новини;

Фейсбук-сторінці;

Інстаграм-сторінці;

Ютуб-каналі філії;

Телеграм- каналі.