Шевченкова поезія вустами захисників та захисниць — проєкт Суспільне Тернопіль

Шевченкова поезія вустами захисників та захисниць — проєкт Суспільне Тернопіль

9 бер. 2023

Команда Суспільне Тернопіль відзняла спецпроєкт «Поборемо», де захисники та захисниці України читають вірші Тараса Шевченка. Дивіться міжпрограмні відео упродовж цього тижня в ефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного та телеканалі Суспільне Новини. Адаптована версія звучатиме 9 та 10 березня в радіоефірі спецпроєкту Українського Радіо «Тарасова доба». Онлайн «Поборемо» дивіться ютуб-каналі Суспільне Тернопіль.

«Більшість учасників проєкту — бійці, бійчині та ветерани російсько-української війни з Тернопільщини, але також ми записували й тих, які були в нас проїздом, як-от Павло Вишебаба. Є й іноземці. Зокрема, ми записали Пола Огілві — він з Великобританії. Отримав поранення, воюючи за Україну. Після реабілітації боєць хоче повернутися на фронт, а поки що лікується та вчить українську мову. До Дня народження Тараса Шевченка прочитав уривок з вірша "Заповіт"», — розповів головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Читайте також: Шевченківські дні на Суспільному — стереотипи про Кобзаря, фільм-біографія й інтерв’ю з праправнучкою

Частину відеоматеріалів отримували від бійців, які перебувають на фронті. 

«Ми узгоджували з бійцями, уривки яких віршів вони хотіли би прочитати. За їхніми словами, Шевченкові вірші на фронті найпопулярніші. За хронометражем ролики мають, в середньому, 20-30 секунд», — розповіла журналістка Тернопільської філії Суспільного Соломія Струс, яка працювала над спецпроєктом разом із режисеркою Людмилою Пиріг.

«Графічно оформили інформацію про кожного героя ролика, використали музичне оформлення доволі нейтральне, аби всю увагу сконцентрувати на поезії та прочитанні. В кінці кожного відео — назва вірша та рік написання, що є доказом багаторічної боротьби нашого народу за волю та незалежність», — каже Людмила Пиріг.

Читайте також: На Суспільне Тернопіль стартує суспільно-політичне токшоу «Новий відлік»

Героями проєкту стали:

  • Командир мінометної батареї бригади Нацгвардії України «Азов» Арсен Дмитрик — захисник Маріуполя. 19 травня разом з побратимами вийшов з «Азовсталі». 4 місяці був у російському полоні та вижив під час вибуху в Оленівці. Боєць читає уривок з поезії «І небо невмите, і заспані хвилі» (1848 рік).

  • Василь Пізняк на псевдо «Ваха» — 21 рік. Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, проходив строкову службу. Згодом, не сказавши навіть батькам, підписав контракт зі Збройними силами України. «Ваха» читає уривок з поеми «Катерина», написаної у 1838 році. 

  • Актор Тернопільського академічного драматичного театру Сергій Андрушко зіграв понад 150 ролей в театрі та кіно, заслужений артист України. У перші дні повномасштабної війни записався до 105-ї бригади тероборони Збройних сил. Читає уривок вірша «І Архімед, і Галілей» (1860 рік)  

  • Павло Вишебаба — військовослужбовець, поет, музикант і екоактивіст. Його поезія перекладена 15-ма мовами. Боєць організував благодійний тур 12 містами України, щоб зібрати гроші на артилерійські установки та дрони для своєї бригади. Читає уривок з вірша «Заповіт» (1845 рік).

  • Микола Лазарович — професор Західноукраїнського національного університету. Вперше пішов воювати в 2015 році, згодом у 2022-му знову добровільно записався до війська. Чоловік став спецназівцем майже в 60 років. На війні отримав два поранення, був комісований і повернувся до викладання. Микола Лазарович читає уривок з поеми «І мертвим, і живим…» (1845 рік).

  • В’ячеслав Кізілов — старший військовий капелан Тернопільської області. У 2015 році служив капеланом на Луганщині. Тепер готує душпастирів для військових бригад. В’ячеслав Кізілов читає уривок з вірша «Свою Україну любіть», написаного у 1845 році.
  • Надія — офіцерка з інформації та комунікації підрозділу Нацгвардії. На військовій службі з 2021 року. За рік жінка пройшла навчання від солдата до офіцера. Нацгвардійка читає уривок з поеми «Тарасова ніч», 1838-го року. 
  • Військовий з Великобританії Пол Огілві отримав поранення, воюючи за Україну. Після реабілітації боєць хоче повернутися на фронт, а поки що лікується та вчить українську мову. До Дня народження Тараса Шевченка вивчив уривок з вірша «Заповіт» (1845 рік) 
  • Марія Іващук до повномасштабної війни працювала операційною медсестрою в Кременецькій лікарні. Торік, у лютому, записалася до тероборони. Тепер вона фельдшерка 80-го батальйону 105-ї бригади. Жінка надає допомогу бійцям на передовій. Марія читає уривок з поеми «Катерина» (1838 рік)
  • Бійчиня 105-ї бригади тероборони Оксана має позивний «Санта». Це означає «свята» або «берегиня». До війни жінка очолювала відділ освіти Бучацької громади. Зараз — боронить Бахмутський напрямок. «Санта» читає уривок з вірша «Садок вишневий коло хати» (1844 рік).

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Суспільне Тернопіль це — сайт Суспільне | Новини та діджитал-платформи: