Стандарти якісних новин — воркшоп журналістів Суспільне Тернопіль для молоді Озернянської громади

Стандарти якісних новин — воркшоп журналістів Суспільне Тернопіль для молоді Озернянської громади

30 гру. 2022

Новини за журналістськими стандартами та якісна робота знімальної групи — команда Суспільне Тернопіль провела тренінг для слухачів молодіжного простору в Озернянській громаді. Шеф-редактор, кореспондентка та телеоператор розповідали учасникам цього проєкту, як на Суспільному продукують новини, як працюють оператор і журналіст на події.

«Це була хороша нагода поспілкуватися із молоддю та учнями громади й розповісти їм про цінності та стандарти, яких ми дотримуємося у своїй роботі. З іншого боку, ми почули про їхні зацікавлення, бажання змінювати інформаційне поле громади. Сподіваюся, наші поради їм допоможуть. Ми готові ділитися своїм досвідом, бо такі практичні діалоги допомагають краще зрозуміти філософію роботи Суспільного, і це наш практичний крок до підвищення медіаграмотності серед молоді», — розповів шеф-редактор новин Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Читайте також: Залишаймося на зв’язку: частоти Українського Радіо та соцмережі Суспільного на Тернопільщині

Учасники молодіжного простору вже мають ідею для майбутньої відеоісторії. Як підготуватися до зйомки — розповів телеоператор Суспільного Андрій Бодак. «Розповів дітям про експозицію, про баланс білого, про правильну побудову кадру. Бачив, що їм подобається, їм з нами цікаво. Також ми показали наш сюжет, який набрав пів мільйона переглядів на YouTube. Це був сюжет про чоловіка, що збудував собі хату-півкулю. Я пояснив, як ми це знімали, як правильно створювати дію в кадрі, як робити зміни локацій на картинці та знімати з різних планів, щоб людині було цікаво це дивитися. Спілкування з дітьми — це цікавий досвід, мені б хотілося розповісти їм ще більше, проте тут одним заняттям не обійдеться», — каже Андрій Бодак.

 Робота в кадрі — аби була інформативною та по-журналістськи виправданою. Про це молоді розповідала кореспондентка Суспільне Тернопіль Діана Качуровська навчала дітей записувати стендап. 

«Ми спробували, думаю, їм сподобалося. Я розповіла школярам також про роботу з оператором у команді під час зйомок, про нашу мультиплатформність, тобто, як, наприклад, робити фото для сайту Суспільне Новини. Дала кілька порад, як правильно обирати героя для сюжету. І не обійшлось без смішних і цікавих історій під час зйомок», — каже Діана Качуровська.

Оперативні новини від команди Суспільне Тернопіль — на діджитал-платформах:

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.