UA: ТЕРНОПІЛЬ підготував серію роликів про жінок із гаслом

UA: ТЕРНОПІЛЬ підготував серію роликів про жінок із гаслом "Я можу"

18 бер. 2019

Команда UA: ТЕРНОПІЛЬ підготувала до 8 Березня серію роликів, у яких показані історії п’яти жінок. Серед героїнь — військова, кікбоксерка, пауерліфтерка, бігунка та автомобілістка. Їхні заняття дехто досі вважає нежіночими, але вони кажуть, що просто роблять те, що люблять, а доступ до занять не повинен залежати від статі.

Ролики зробили для телебачення, діджитал-платформ та радіо.

"У проекті "Я можу" ми хотіли пояснити, що 8 Березня — це не про тюльпани та красу, це про рівні можливості, доступ до професій і занять, відсутність дискримінації. Дивно про це згадувати, але 100 років тому жінки боролися за те, щоб одержати право голосувати на виборах. Ми маємо право голосу, але в українському парламенті є лише 12% жінок. Півстоліття тому жінок не допускали до забігів на довгі дистанції, бо вважалося, що ми фізично не здатні на це. Жінки не могли бути борчинями чи важкоатлетками. Минулого року існувало чимало обмежень для жінок в українській армії. Історії наших героїнь про це. За 100 років жінки подолали довгий шлях, тепер хочеться із формальної рівності зробити ще й реальну. Наші героїні за рівні права й за рівний доступ до занять", — каже продюсерка Тернопільської філії Суспільного Зоряна Биндас.

Команда UA: ТЕРНОПІЛЬ сподівається, що історії героїнь когось надихнуть, комусь по-іншому покажуть те чи те заняття. Головна режисерка ефіру Людмила Пиріг розповідає, що працювати було дуже цікаво.

"У них були різні історії, кожна жінка відкривалася по-іншому. Мені було цікаво працювати із жінками й показувати їхній внутрішній світ", — ділиться враженнями Людмила Пиріг.

Операторську роботу виконував Андрій Бодак, який працює в бюро теленовин філії. За його словами, це відрізнялося від того, що він робить щодня.

"Тут було більше творчості, інші плани, цікаві ракурси. Сподобалося працювати в такій команді. Дуже хочеться, щоб на нашій філії було більше такого контенту та спецпроектів", — зазначив Андрій Бодак.

Монтував ролики Юрій Заяць. Інколи залишався працювати до пізньої ночі, але коли робота була на фінішній прямій, зрозумів, що це того вартувало.

"З одного боку, це звичайна робота, з іншого — деякі розповіді мене так захопили, що я просто їх слухав, наче це розповідають мені. Намагався скласти все так, щоб підсилити зміст сказаного", — розповів Юрій Заяць.

Ролики транслюватимуться на телеканалі UA: ТЕРНОПІЛЬ, їх аудіоваріант — на UA: Українському радіо Тернопіль, а також на діджитал-платформах.

Фото Любові Дереш