Колоритний вертеп із Тернопільщини — 7 січня на телеканалах Суспільного

Колоритний вертеп із Тернопільщини — 7 січня на телеканалах Суспільного

5 січ. 2022

7 січня о 20:30 в ефірі регіональних мовників Суспільного, зокрема і UA: ТЕРНОПІЛЬ покажуть вертепне дійство у селі Жабинці, що на Тернопільщині.

Глядач Суспільного побачить не лише вертепну історію, а й вкорінені в життя людей різдвяні традиції. Місцеві жителі розказують, що пам’ятають вертеп з раннього дитинства. Започаткували традицію у 50-х роках минулого століття після того, як тут почали жити переселенці з Польщі. Відтоді щороку тамтешні чоловіки переодягаються та на Різдво показують сценки про народження Христа. Сценарій колись переписували в зошитах, інколи туди додавали щось нове, тож скільки змін внесли за ці десятиліття — не пригадують. 

«Ми хотіли показати на Різдво унікальність з Тернопільщини, щось колоритне, таке щоб сподобалось та було цікавим всім регіональним каналам Суспільного. Ми домовились зробити святкову історію про вертеп. Та коли почали пошуки, то зрозуміли, що десь він призупинив діяльність через ковід, десь ще не почав готуватись, але в більшості сіл над виставою починають працювати пізніше, бо люди на заробітках і приїжджають на свята … Тож дуже зраділи, що в селі Жабинці підготовка вже тривала, вони погодились нам все розказати та поставити вертеп раніше», —  розповідає продюсерка Суспільне Тернопіль Зоряна Биндас.

Участь у вертепі беруть лише хлопці, дівчата щедрують. Репетирують зі середини листопада аж до Різдвяних свят. Костюми виготовляють власноруч з тканини, металу і навіть конячих хвостів. 

«Давно не зустрічала таких натхненних, веселих та щирих людей, як у Жабинцях. Працювати було легко і в задоволення. Я була вражена бережливістю і любов‘ю до своїх традицій,які не загубилися у часі життєвих перепетіях. Зйомки відбувалися 18 грудня, але було чітке переконання, що то уже Різдво з вертепом, кутею, дідухом і родинним духом, який притаманний цьому святу», —  розповідає режисерка, Людмила Пиріг, яка працювала над спецпроєктом.

Телеканал UA:ТЕРНОПІЛЬУкраїнське радіо Тернопіль, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Дивитись UA: ТЕРНОПІЛЬ можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Тернопільщини шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії.