Як писати за новим правописом — у спецпроєкті «ПРОмова» від Суспільного

Як писати за новим правописом — у спецпроєкті «ПРОмова» від Суспільного

8 лис. 2021

Команда Суспільне Харків підготувала проєкт «ПРОмова», покликаний простою мовою пояснити нові правила українського правопису. Його транслюють між основними програмами регіональні телеканали Суспільного, зокрема UA: ТЕРНОПІЛЬ.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності 2021: офіційні правила участі

Нова редакція правопису повернула сучасну орфографію до традиційного правопису 1928 року, але з урахуванням новітніх мовотворень. Наприклад, вживання фемінітивів у назвах професій або ж написання складних слів з іншомовними частинами. Проєкт «ПРОмова» — це 9 анімаційних експлейнерів, які пояснюють найбільш вживані нові правила. Їх визначили мовники Харківського національного університету ім. Каразіна.

«Ми обирали ті правила, які людина може вживати щодня: на роботі, у побуті, під час листувань у соцмережах та під час заповнення офіційних документів. І поки в Україні триває період адаптації до нових правил, такі експлейнери можуть полегшити звикання до них», — каже лінійна продюсерка UA: ХАРКІВ Олександра Новосел.

Перші епізоди вийшли в ефір Суспільного минулого тижня. Загалом, до 14 листопада глядачі побачать всі серії «ПРОмови»

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. l