«За покликом серця» — новий документально-історичний проєкт на Суспільному

«За покликом серця» — новий документально-історичний проєкт на Суспільному

5 лис. 2021

7 листопада о 21:25 в ефірі UA: ТЕРНОПІЛЬ та всіх регіональних каналів Суспільного дивіться новий епізод документально-історичного циклу «За покликом серця». Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» торік. Його реалізують рівняни Тетяна та Тимур Тимченки.

Читайте також: До захисту відібрали 111 проєктів «Створюй із Суспільним»

XX століття принесло людству дві світові війни. Обидві зачепили українські землі. Особливої жорстокості зазнало населення України під час Другої світової, коли один тоталітарний режим, комуністичний, змінювався іншим, нацистським, і навпаки. В нескінченності дат боїв, назв окупованих міст і сіл та цифрах втрат можна легко забути про головне – людське життя. Те, що мало найвищу цінність, раптом втратило її. Проте знаходилися відчайдухи, які рятували знайомих, а іноді і незнайомих людей. Цей проєкт саме про них — героїв за покликом серця. 

«Під час Другої світової  людське життя втратило цінність, проте знаходилися відчайдухи, які рятували інших, ризикуючи власним життям та життям своєї родини, — розповідає Тетяна Тимченко— Завдяки свідченням та спогадам, ми із дослідниками та істориками відтворили 12 історій людей, які, попри загрозу своєму життю, рятували інших.  Телепроєкт “За покликом серця” — це демонстрація людяності у трагічні моменти нашої історії».  

Глядачі Суспільного побачать 12 серій проєкту. У цю неділю — про інженера Якова Сухенка, який до Другої світової допомагав євреям, які жили у радянському Рівному, одержати підроблені паспорти. Коли до Рівного прийшов Третій Рейх, Сухенко почав рятувати місцевих євреїв вже від нацистів.

Показ історії циклу «За покликом серця» про єврейську дівчинку Фейгу Фішман, яка разом з татом втекла з нацистського гето у Дубровиці і переховувалась в українській родині Ващищиних, відбувся на каналах Суспільного 29 вересня, у День пам’яті жертв Бабиного Яру.

За задумом авторів, проєкт сприятиме реанімації репресованої радянським тоталітарним режимом пам’яті про жертв масового етнічного насильства і геноцидів часів другої світової війни, вшануванню Праведиків народів світу, сприятиме подоланню етнічних стереотипів, формуванню демократичної культури та толерантності. 

Для Тетяни і Тимура Тимченків це вже другий проєкт, який вони створюють спільно із Суспільним. У 2019-му глядачі мали можливість побачити  тревел-шоу «Населена земля» про пригоди містянина у селі, виготовлене цим сімейним продакшеном.

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії