«Українською – вільно» – тернопільські історії про іноземців, які вивчають українську мову

«Українською – вільно» – тернопільські історії про іноземців, які вивчають українську мову

21 жов. 2021

Команда Українського радіо Тернопіль доєднується до всеукраїнського спецпроєкту Суспільного «Українською – вільно», приуроченого до дня написання Всеукраїнського радіодиктанту Національної єдності. Це – розповіді про людей, які вивчили українську, тимчасово чи постійно проживаючи в Україні. Спецпроєкт слухайте в ефірі Українського радіо Тернопіль щодня до 9 листопада о 17:17 включно. 

Читайте також: Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

«У Тернополі українською з уст іноземця здивувати все важче, розповідає керівниця проєкту, радіожурналістка Наталка Колтун. – За кілька років навчання в університетах міста іноземні студенти настільки добре опановують мову, яка не нагадує їхню навіть віддалено, що інколи просто дивуєшся і думаєш: навіщо їм це, адже для них викладають англійською. Мотивацію цих людей ми намагалися з’ясувати під час розмови».

У проєкті візьмуть участь священник з Білорусі, журналістка з Грузії, громадський діяч з Вірменії, студенти з Індії, Гани, Польщі, США та інших країн, які вільно спілкуються українською. 

Шумаель Зейн – п’ятикурсник Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського. Хлопець не тільки здобуває спеціалізацію хірурга, а й бере активну участь у громадському житті вишу займається відеозйомкою, допомагає пресслужбі. «Ми любимо наш університет, любимо наших викладачів і друзів. Наші сім’ї далеко, а вони замінили нам сім’ю, тому ми вивчили українську із вдячності», – каже  Шумаель Зейн.

Читайте також: Про локальні медіа – представниці Суспільного Тернополя виступили на транскордонному конгресі у Любліні

Кайзер Кодуа із Гани розповів, що знає три мови англійську, німецьку і трохи українську.  «Українська дуже складна, бо має відмінки, – зізнається хлопець. – Я намагаюся говорити, але частіше мої українські друзі хочуть практикуватися в англійській у розмові зі мною».

Майбутні лікарі пообіцяли, що долучаться до написання цьогорічного Всеукраїнського Радіодиктанту Національної єдності, який відбудеться 9 листопада.

Спецпроєкт доступний онлайн на сайті філії. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитись Суспільне UA: ТЕРНОПІЛЬ можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Тернопільщини шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії.