«Покоління. Паралелі» — прем’єра історичного телепроєкту на Суспільному

«Покоління. Паралелі» — прем’єра історичного телепроєкту на Суспільному

6 вер. 2021

12 вересня о 21:00 на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема UA: ТЕРНОПІЛЬ,  стартує проєкт «Покоління. Паралелі». Серію телепрограм виготовила команда з Вінниці в межах відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним».

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

Фото — Володимир Любіч

3 вересня у Вінниці в просторі Veteran Hub відбулася презентація-предпоказ проєкту.

«Проєкт "Покоління. Паралелі" — це телепрограма про боротьбу українців, зокрема, героїв з Вінниччини, за незалежність України. Ми розповідаємо, як це було 100 років тому за часів Визвольних змагань 1917–1921 років, понад 70 років тому в період розгортання УПА й показуємо боротьбу на сучасній російсько-українській війні. Події минулого ми відтворюємо за допомогою історичної реконструкції, а от сучасну історію глядачам розповідають ті люди, які творять її сьогодні. Це добровольці, військові, медики, волонтери», — розповідає авторка й керівниця проєкту Віта Приймак.

Всього планується 12 серій циклу «Покоління. Паралелі», у яких покажуть різні аспекти боротьби за незалежність.

«Наша мета — показати зв’язок поколінь у боротьбі за Україну. Показати, що й сто років тому, українці так само об’єднувалися для допомоги війську, що й тоді гостро стояло мовне питання, — зазначає Віта Приймак. — Показати, врешті-решт, методи агресії ворожої Росії, які з тих часів мало змінилися. В наших програмах разом з істориками ми ламаємо стереотипи й розвінчуємо міфи радянської історіографії. Ми розповідаємо про тих історичних героїв з Вінниччини, про яких глядачі, мабуть, ніколи й не чули».

Фото — Анастасія Пасько

В одній із серій йтиметься про Йосипа Позичанюка, комсомольця з Вінниччини, який став головним пропагандистом УПА.

Читайте також: Фільм Суспільного про українську психіатрію здобув cпецвідзнаку Національного конкурсу журналістських розслідувань-2021

Крім відновлення забутих імен борців за вільну Україну, команда проєкту хоче нагадати і про нинішню боротьбу. Нашим захисникам важливо знати, що у них є підтримка і їм є куди повертатися.

«Спілкуючись із нашими героями, я зрозуміла, наскільки це сильні духом люди. Історія кожного з них — це привід для написання окремої книги», — каже Віта Приймак.

Фото — Володимир Любіч

Серед героїв проєкту — добровольці зі сходу та заходу, переселенці, військові з різних куточків України, для яких Вінниччина стала домівкою. 

Щодо спільної роботи з Суспільним, авторка проєкту зазначає: «Для Суспільного такі теми є важливими, і я вважаю, що це дуже сміливо й дуже потрібно. Суспільне працює не заради хайпу чи грошей. Це соціально відповідальна телерадіокомпанія і я мрію, аби в Україні кількість таких компаній зростала»

Нагадаємо, у серпні 2021 року стартувала нова хвиля відбору «Створюй із Суспільним — 2022». Заявки прийматимуть до 30 вересня. У 2020 році для реалізації було відібрано 68 проєктів.