«Історії (не)забутих сіл» та «Мистецтво жити» — нові проєкти невдовзі в ефірі Суспільного

«Історії (не)забутих сіл» та «Мистецтво жити» — нові проєкти невдовзі в ефірі Суспільного

3 вер. 2021

2 вересня  на Суспільному Тернополя  відбулися передпокази «Історії (не)забутих сіл» та «Мистецтво жити». Це проєкти, які перемогли торік у конкурсі «Створюй із Суспільним».

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів 

«Історії (не) забутих сіл»   це розповіді про давні села Тернопільщини, які зникають, та історії старожилів, що мешкали там усе життя. Цей проєкт на замовлення Суспільного виготовляло ПП «Файне місто». На презентації показали серію про хутір Кулеби. 

«Я вдячна партнерам із Суспільного, дирекції, за те, що при підготовці документів та в технічних моментах ми завжди відчували підтримку і розуміння. Ми працювали як партнери, а для нас це було дуже важливо. Щодо самих “Історій (не)забутих сіл”, то у відео є те, чим вони унікальні — це харизма героїв», розповідає керівниця проєкту  «Історії (не)забутих сіл» Марія Пачковська.

Режисерка проєкту Руслана Войцеховська додає: «Ми намагалися шукати унікальні історії. Кожне село і кожен герой — дуже цікаві. Кожен із героїв залишився в моєму серці, на згадку і про моїх дідусів і бабусь. Це люди дуже щирі і відкриті, безпосередні. Один дідусь розповідав, як на Великдень, разом розбираючи Великодній кошик, вся сім’я ділила 100 грамів ковбаси так, щоб залишилось до «провідної неділі», і він малим тихенько відрізав собі шматочок, аби ніхто не побачив, і з’їв. В цій історії так багато щирості та людської простоти, а ще — спогадів людей, які зростали у важкі часи».

А у серії фільмів «Мистецтво жити» йтиметься про життя та творчість народних майстрів Тернопільщини. У кожному з них майстер характеризує місцевість, в якій проживає, та розповість, чому потрібно відвідати її.

«Проєкт цікавий тим, що розказує про звичайних людей, які живуть посеред нас у містечках і селах... Ті люди роблять незвичайні речі! Для цього їм не потрібно їхати кудись далеко, вони черпають натхнення зі своєї землі. Вони не обирали мистецтво —  мистецтво обрало їх. І дає сили жити та творити для нас», — каже авторка проєкту «Мистецтво жити» Уляна Джигринюк. 

Зауважимо, що проєкти «Історії (не)забутих сіл» та «Мистецтво жити» вийдуть в ефір усіх регіональних мовників наступного тижня.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитись Суспільне UA: ТЕРНОПІЛЬ можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Тернопільщини шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії.