Історія роду та унікальні традиції – команда UA: ТЕРНОПІЛЬ готує спецпроєкт «Дзвони Лемківщини»

Історія роду та унікальні традиції – команда UA: ТЕРНОПІЛЬ готує спецпроєкт «Дзвони Лемківщини»

3 сер. 2021

Команда Тернопільської філії Суспільного готує спецпроєкт про традиції лемківських сімей. 7 серпня знімальні групи мовника працюватимуть на локації однойменного фестивалю «Дзвони Лемківщини»*, що відбуватиметься цими вихідними на Тернопільщині. Історії людей, які творять традиції лемків, невдовзі побачать телеглядачі та підписники фейсбук-сторінки та ютуб-каналу Суспільного.

Продюсерка UA: ТЕРНОПІЛЬ, Зоряна Биндас, розповіла про роботу над спецпроєктом: «У цьому спецпроєкті ми поєднаємо фрагменти традиційного фестивалю «Дзвони Лемківщини», який цього року 7-8 серпня відбуватиметься на Тернопільщині вже в 22-ге, та історії лемків й їхніх нащадків. Аудиторія дізнається про культуру, звичаї, побут величезної етнографічної групи українців і зворушливі особисті історії українців, яких примусово виселили з етнічних земель».

Глядачі Суспільного зможуть побачити стародавнє лемківське вбрання та почути розповіді про нього від Віри Дудар, директорки музейного комплексу «Лемківське село», що в Монастириськах; редактор газети «Дзвони Лемківщини» Ігор Дуда, проанонсує чергове видання, розкаже про історію його створення та розвитку; духівник лемків України отець Анатолій Дуда розповість, як виселені з Криниці лемки везли в Україну церковні речі, як складали договір про те, що зобов’язуються їх віддати в церкву, яку збудують там, де оселяться; Марія Маслей покаже, як готувати традиційну лемківську картопляну страву – дзядки. 

«Кожен з них розповість історію свого роду, про труднощі та радощі минулого і сьогодення. Про те, заради чого і як саме їм вдається зберігати цю культуру для нащадків. І це лише невеликий перелік героїв та тем із нашого нового спецпроєкту», зазначила керівниця діджитал-відділу UA: ТЕРНОПІЛЬ Ірина Моргун.

Над зйомками на локації фестивалю працюватимуть режисерка філії Людмила Пиріг, керівниця діджитал-відділу Ірина Моргун, оператор Андрій Бодак та відеограф Юрій Заяць.

Нагадаємо, дивитись Суспільне UA: ТЕРНОПІЛЬ  можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Тернопільщини шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії.


*«Дзвони Лемківщини» — Всеукраїнський традиційний фестиваль лемківської культури, який проводять у першу суботу та неділю серпня в урочищі «Бичова» поблизу міста Монастириська Тернопільської області. Перші два фестивалі під назвою «Лемківська ватра» відбулися 1999 і 2000 в селі Гутисько Бережанського району Тернопільської області. Наступні проходять в урочищі «Бичова» неподалік від міста Монастириська.