«Війна: жіночі портрети» – підсумки проєкту до дня Збройних сил України від Суспільного Тернополя

«Війна: жіночі портрети» – підсумки проєкту до дня Збройних сил України від Суспільного Тернополя

7 гру. 2020

Журналісти UA: Українське радіо Тернопіль до Дня Збройних Сил України підготували проєкт «Війна: жіночі портрети». Упродовж шести днів в ефірі звучали програми про жінок, які довгий час перебували чи досі перебувають на війні. Серед них: Тетяна Запаранюк, Юлія Шкугра, Мирослава Макара, Оксана-Катерина Матвійчук, Юлія Євстратова, Алла Круть, Оксана Якубова, Галина Клемпоуз.

Програма виходила в радіоефір  протягом минулого тижня на радіочастоті 87,7 FM UA: Українське радіо Тернопіль. 

«Сьогодні в Україні понад 30 тисяч жінок-військовослужбовиць, це тільки офіційно, –  розповідає керівниця радійних проєктів «UA: Українське радіо Тернопіль» Наталка Колтун. – Ми в редакції подумали, що на Тернопільщині досить багато жінок, які побували на війні, і у кожної з них своя історія, яку треба розказати. Суспільство повинне знати мотивацію таких жінок і поважати їхню позицію». 

Загалом в ефір вийшло 8 історій жінок, які побували на російсько-українській війні у різних ролях – радіотелефоністкою, психологинею, медичкою, волонтеркою. Героїнями ефірів стали учасникі АТО та ООС.

«Моя героїня –  Галина Кремпоуз, – волонтерка, гранатометниця, аеророзвідниця, – розповідає журналістка Анастасія Блага. –  З 2014 до 2016 року волонтерила і лікувала, з 2016-го – доброволець українського руху "Правий сектор", пізніше вступила до Збройних сил України до 2018 року. Розповіла, що там ходила, як оголений нерв, викладалася на повну. Її мотивують донеччани, які воюють, бо хочуть повернутися додому»

 

«6 грудня часто можна почути та побачити вітання на адресу чоловіків, для декого це свято щось на кшталт радянського 23 лютого. Та не кожен чоловік військовий та захисник, як і не кожен військовий та захисник чоловік. Проєкт UA: Українськt радіо Тернопіль  – це руйнування стереотипів про гендерні ролі. Чудові історії про мотивацію та цінності жінок-військових. «Війна: жіночі портрети» – це програми, які сьогодні дуже на часі», – розповідає продюсерка Суспільного Тернополя Зоряна Биндас.

Нагадаємо, що  1 грудня стартував конкурсний відбір проєктів журналістських розслідувань «Створюй із Суспільним. Розслідування» для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. Заявки прийматимуть до 21 грудня.