«Ранок на Суспільному» зазирнув у тунелі київського метро

«Ранок на Суспільному» зазирнув у тунелі київського метро

2 гру. 2020

Команда міжрегіонального ранкового шоу «Ранок на Суспільному» підготувала серію матеріалів, кожен з яких розкаже про роботу метро у Києві з різних ракурсів. Мета проєкту — змінити сприйняття щоденних поїздок із простого переміщення містом на культурну поїздку історичною пам’яткою. 

Найголовніше у проєкті — люди. Саме про них ці 5 серій. На архівних кадрах є ті, хто власними руками прокладали перші тунелі, ставали частиною великого будівництва. Сучасні працівники модернізують вагони, створюють для нас безпечний сервіс. 

Читайте також: Форум розвитку громадянського суспільства пройде за інформаційної підтримки Суспільного

Про мету та цілі проєкту розповів режисер-постановник міжрегіонального ранкового шоу «Ранок на Суспільному» та режисер проєкту «МЕТРО» — Сергій Жулін

«Ідея зробити цю серію відео про метро саме у 2020 році очевидна — 60-річчя Київського метрополітену. Суспільне — завжди про людей і для людей. Та й хто не мріяв подивитися на залаштунки метро? Ми вирішили показати різні аспекти метрополітену, адже це ціла система злагодженої роботи служб і людей уже впродовж шести десятиліть. Хотілося змінити сприйняття людей стосовно щоденних поїздок — з рівня буденного користування транспортом до рівня культурної поїздки», — прокоментував Сергій Жулін.

До показу заплановано 5 відео у форматі розкриття різних аспектів Київського метрополітену:

М — майбутнє, будівництво нових станцій.

Е — Е-квиток та доступність станцій для людей з інвалідністю.

Т — транспорт (як його ремонтують, який він зсередини).

Р — роки (про історію метро, що з’єднало лівий і правий береги столиці).

О — особливості підземки й презентація особливих вагонів, яких ще ніхто не бачив.

Переглянути першу серію можна тут

Майбутнє Київського метрополітену створюється вже зараз. Ви зсередини побачите, як відбувається будівництво нових станцій. Зможете зазирнути у місця, де, окрім будівельників, ще ніхто не був. Чому тунелепрохідницький комплекс називають жіночим ім’ям Галина та коли кияни зможуть спуститися на платформи нових станцій — дивіться у першій серії. 

Про свою давню мрію та про відношення до столичної підземки розповів Віктор Дяченко — ведучий «Ранку на Суспільному».

«Зазирнути у тунелі метро — це вже давня мрія. Для мене метрополітен — це дещо фантастичне. Неймовірна кількість людей, купа вагонів, все за графіком… Я родом з маленького села Миколаївської області й тому цей елемент великого міста для мене є маленьким дивом, швидкісною артерією. 

Я обожнюю спостерігати за людьми у метро. Це вже професійна звичка — «збір образів». Хтось читає Шекспіра в оригіналі, хтось сміється з відео на телефоні, дехто підспівує і не помічає, що його вже чують інші, хтось з’ясовує стосунки… Це фантастично», — поділився Віктор Дяченко.

Читайте також: Боротьба за кришталевий глобус у розпалі — Кубок світу з біатлону на UA: ПЕРШИЙ

Цьогоріч КП «Київський метрополітен» відзначив 60 років з дня заснування.  6 листопада 1960 року першим потягом зі станції «Хрещатик» вирушили у подорож перші пасажири столичної підземки. Ця дата вважається днем народження Київського метрополітену. Історія розпочалася з п’яти станцій: «Вокзальна», «Університет», «Хрещатик», «Арсенальна» та «Дніпро».