«Антропологія» — історія та сучасність етнокультурних груп Бессарабії на UA: ТЕРНОПІЛЬ

«Антропологія» — історія та сучасність етнокультурних груп Бессарабії на UA: ТЕРНОПІЛЬ

1 гру. 2020

З 5 грудня щосуботи о 16:15 в ефірі Суспільного Тернополя та всіх регіональних телеканалів Суспільного виходитиме документальний серіал про культурно-освітнє життя Одеського регіону від UA: ОДЕСА «Антропологія». Проєкт відібрали торік на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

Читайте також: Конкурс ідей «Створюй із Суспільним» зібрав удвічі більше заявок, ніж торік

Проєкт пропагує культурну толерантність, людяність, екологічність буття, заохочує інтерес до власної історії, популяризує культуру національних спільнот.

Знімальна група проєкту вирушила у подорож міжнародною трасою M-15 «Одеса-Рені», ​щоб дізнатися, як живуть люди в Бессарабії.​ Нащадки липованів-старовірів, німців, гагаузів, болгар — всі вони під тиском цивілізації потроху втрачають традиційні риси. Глядачі побачать 6 документальних серій про окрему громаду, її історію, проблеми, й боротьбу за свою ідентичність. Як національні спільноти пристосовуються до сучасного світу та зберігають свою культуру. 

«Взагалі весь проєкт робився через величезну любов до Бессарабії. Ми вважаємо цей регіон унікальним у плані культурного розмаїття. Дуже хотілося б, аби ця різноманітність підтримувалася, пропагувалася. Вражає рівень толерантності, терпимості один до одного різних етнокультурних спільнот. Скрізь живуть люди зі своїм почуттями й мріями. У Бессарабії вони, може, навіть більш життєрадісні, ніж у містах. Взагалі в селах люди оптимістичні, частіше посміхаються, — розповідає керівник проєкту Дмитро Докунов. — У Болградському районі дуже гостинні люди й іноді було складно знімати, адже в кожному будинку хотіли посадити за стіл і нагодувати. Такий кодекс. На десять хвилин забігти не виходило. Під час зйомок про липованів увесь час ходили в сорочках з довгим рукавом, тому що у них суворий дрескод. У більшості ромів — драматичні лінії долі. Повертаючись увечері на базу в готель, ми часто мовчали від смутку, що нахлинув».

Читайте також: Суспільне Одеса оголошує відбір проєктів журналістських розслідувань

За словами продюсерки Одеської філії Суспільного Ірини Кипоренко, проєкт вийшов зворушливий і дуже красивий. 

«Команда так надихнулася Бессарабією і її жителями, що цього неможливо не помітити на кадрах. Історії, які розповість проєкт, — дивовижні, щемкі, життєствердні. Дуже багатогранні. Поки що мій фаворит — випуск про ромів, закликаю усіх подивитися його, особливо тих, хто звик жалітися на своє життя. Я його переглянула вже багато разів, і кожен раз навертаються сльози», — поділилась Ірина Кипоренко.

Нагадаємо, з вересня в ефірі Суспільного вже з’явилися 15 із 20 творчих проєктів для регіонального мовлення, які відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» восени минулого року.