UA: ТЕРНОПІЛЬ оголошує відбір проєктів журналістських розслідувань

UA: ТЕРНОПІЛЬ оголошує відбір проєктів журналістських розслідувань

1 гру. 2020

З 1 грудня стартує конкурсний відбір проєктів журналістських розслідувань «Створюй із Суспільним. Розслідування» для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. Заявки прийматимуть до 21 грудня.

Вимоги до проєктів розслідувань:

  • Хронометраж випуску: 13 або 26 хвилин.

  • Термін реалізації проєкту: 8 місяців.

  • Плановий термін початку реалізації: лютий 2021.

  • Оптимальна вартість виробництва проєкту: 400 000 грн.

Читайте також: Конкурс ідей «Створюй із Суспільним» зібрав удвічі більше заявок, ніж торік

«Саме незалежність Суспільного мовника дозволяє нам реалізувати проєкти журналістських розслідувань виключно за журналістськими стандартами, без будь-яких впливів. Наша команда як ніхто знає, чого вартує така незалежність. Тому цей відбір — наша підтримка для команд розслідувачів у регіонах. Ми очікуємо отримати серію історій з локальними викриттями, які можуть стати основою для подальших розслідувань команди Суспільного мовника на загальнонаціональному рівні», — розповів Микола Чернотицький, член правління Суспільного, відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток.

Редакційний супервайзинг проєктів здійснюватимуть журналісти-розслідувачі Суспільного Інна Білецька та Дмитро Бондар

«Робити розслідування за стандартами, коли ви залежите від власника засобу масової інформації, неможливо. Тому це насправді прекрасна можливість для редакцій, які здатні виконувати суспільно важливу роботу в регіонах, викриваючи проблеми і зловживання, але шукають фінансування для своєї роботи. Для Суспільного це ще одна можливість виконувати свою місію, не лише максимально інформувати свою аудиторію, але й розвивати суспільство. Ми розуміємо, що такий розвиток неможливий без розвитку сильних регіональних редакцій, не залежних від власників і їхніх інтересів. Місцеві вибори показали, якою незамінною є робота таких редакцій», — прокоментувала Інна Білецька, шефредакторка творчого об’єднання розслідувань на UA: ПЕРШИЙ, співавторка фільмів «Сто років ізоляції»«Помилка 83» та «Дрогобич 101/1».

«Насамперед нас цікавлять локальні проблеми, корупційні порушення, які не мають достатнього висвітлення або є невідомими широкому загалу», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Читайте також: 20 нових проєктів для регіонального мовлення Суспільного запустили у виробництво

Пріоритетними напрямами для проєктів «Створюй із Суспільним. Розслідування» є такі 7 тем:

  • медицина (первинна, вторинна і третинна ланки: хабарництво, ігнорування правил, порушення прав і свобод пацієнта, корупційні злочини, як-от нецільове використання коштів за програмами місцевих бюджетів, коштів на реконструкції та ремонти, закупівля обладнання за завищеними цінами, використання комунального обладнання у приватних цілях та з метою збагачення); 

  • освіта (дошкільна, шкільна, спеціальна та вища освіта: якість, плагіат, корупційні порушення, як-от хабарі за влаштування дитини у садок чи школу, за вступ до профтехзакладів, інститутів, університетів, академій, вимагання хабарів за складання іспитів, нецільове або неефективне використання коштів державного або місцевих бюджетів);

  • бюджети (нецільове використання, тендерні закупівлі зі змовами, тендерні закупівлі з дискримінацією учасників, інші неефективні з погляду економії або обрання виконавця та підрядника тендерні закупівлі, закупівлі в обхід тендерних процедур, неправомірне призначення премій та заохочень, зловживання при реалізації місцевих цільових програм тощо);

  • цифрова безпека громадян (шахрайські схеми, пов’язані з цифровою безпекою);

  • корупційні зв’язки місцевих посадовців і чиновників та пов’язані з ними безпекові й фінансові ризики для громади; 

  • захист основоположних прав та свобод громадян (дотримання прав та безпека неповнолітніх, дотримання прав людей у місцях несвободи: у тюрмах, колоніях, слідчих ізоляторах, психіатричних лікарнях, дитячих інтернатах, геріатричних інтернатах, психоневрологічних інтернатах, домашнє насилля, булінг, дискримінація); 

  • екологічна безпека (наслідки роботи великих і малих підприємств для довкілля та здоров’я жителів регіону, причини й наслідки стихійних лих, причини й наслідки (часом тяжкі) нераціонального використання природних ресурсів).

Терміни подання конкурсних проєктів та перебіг конкурсного відбору:

  1. Збір заявок: 1 грудня  – 21 грудня 2020 року.

  2. Попередній відбір: 21 грудня – 25 грудня 2020 року.

  3. Пітчинг: 25 грудня 2020 року – 18 січня 2021 року.

  4. Захист:  18 січня – 29 січня 2021 року.

  5. Оголошення переможців: 01 лютого 2021 року.

Для участі в конкурсі потрібно:

  • заповнити картку ідеї конкурсного проєкту українською мовою;

  • підготувати бюджет та презентацію проєкту (у PowerPoint);

  • надіслати їх електронною поштою на адресу press.ternopil@suspilne.media з 1 грудня по 21 грудня 2020 року. 

Усі зазначені в заявці пункти обов’язкові до заповнення. Картки, надіслані з порушенням цих вимог, не розглядатимуть.

З усіма умовами конкурсу й критеріями відбору можна ознайомитися в Оголошенні на сайті Суспільного мовника.

Конкурсні проєкти мають відповідати Редакційному статуту та місії Суспільного мовника, зокрема:

  • захищати свободи в Україні;

  • надавати суспільству правдиву та збалансовану інформацію про Україну та світ;

  • налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу.

Нагадаємо, минулого року на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» відібрали 34 ідеї проєктів для регіонального мовлення.