«Мета цього відбору — спонукати людей прагнути інновацій у своїх регіонах» — Марія Фрей про «Створюй із Суспільним»

«Мета цього відбору — спонукати людей прагнути інновацій у своїх регіонах» — Марія Фрей про «Створюй із Суспільним»

17 лис. 2020

До 22 листопада триває відкритий відбір ідей телепроєктів для регіонального мовлення «Створюй із Суспільним». Генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей під час відкритої онлайн-зустрічі розповіла, як узяти участь у конкурсі та як найкраще сформулювати свою ідею, щоб отримати фінансування від Суспільного.

Як змінився  конкурс за минулі роки?

— За три роки існування програми ми вийшли далеко за межі вузьких кіл свого безпосереднього оточення чи інтересу. Ми стали відкритим майданчиком для співпраці в регіонах, який надає і можливості професійного зростання для локальних продакшенів, і фінансову підтримку в реалізації найкращих ідей. Спочатку ми проводили внутрішній конкурс, минулого року оголосили вже відкритий відбір, а цього року значно розширили тематичні напрямки й дуже сподіваємось отримати якісні та цікаві пропозиції.

Для кого цей конкурс?

— Ми виділяємо для себе дві аудиторії цієї програми. Перша — це аудиторія співпраці, виробники контенту, друга — і більш важлива — це власне аудиторія споживання — наші телеглядачі. На регіональному телебаченні ми переважно створюємо контент для найдорожчих людей — своїх батьків та родичів. Робити контент для цієї аудиторії — величезна відповідальність, а ще — істинний прояв терпимості, розуміння та любові. Наш глядач багато років мріяв про гідне життя, якщо не для себе, то хоча б для своїх дітей, і саме з позиції гідного та достойного життя ми будемо виходити в розробці всіх конкурсних ідей. 

Які очікування у Суспільного щодо цього конкурсного відбору? 

— В роботі з регіональними продакшенами я бачу силу прихованого потенціалу. За умов повного фінансування Суспільного та продовження цієї програми в наступні роки, в усієї країни з’являється шанс на створення зовсім іншого, відмінного від комерційного та якісно нового медіаконтенту. Коли ми долучаємо до розробки та реалізації нових програм місцевих виробників, ми створюємо платформу для взаємодії знань наших регіональних команд, натхнення молодих талантів, а також технічних ресурсів. І все це — в кожному регіоні України! Чи зможе хтось конкурувати з таким потенціалом? 

Одна з тем, яка цьогоріч є пріоритетною для Суспільного, — замовчувана історія регіону радянських часів. Чому обрали її?

— У 2021 році Україна святкуватиме 30-ту річницю незалежності. Думаю, українське суспільство готове почати щиру і спокійну розмову про те, що нас досі роз’єднує. Нам усім треба знаходити сили повертатися до складних тем і говорити про те, чому таким різним для нас був Радянський Союз. Радянська пропаганда (в тому числі й сучасна) руйнує зв’язки між цілими поколіннями, поляризує наше суспільство, тримає нас у страху і не дає можливості розвиватися. Ми бачимо своїм завданням робити програми, які будують містки між людьми для яких радянський союз був нормою, і для яких він був пригнобленням. Також ми очікуємо отримати роботи з критичним поглядом на радянську пропаганду — радянські постаті, свята, уклад життя — тепер усе це можна проаналізувати за допомогою експертних середовищ та роботи з архівними документами.

Суспільне також шукає проєкти про здоров’я, права, рівність та доступність у регіоні. Що має вирізняти такі програми?

— В першу чергу це мають бути історії про доказову медицину, відповідальне ставлення до лікування та імунізації, приклади розв’язання нагальних питань здоров’я місцевих мешканців локальними громадами. Загалом — усе, що може допомогти людям зрозуміти, що ж означає бути здоровим. 

Програми про рівність і доступність мають стосуватись історій про засадничі права для всіх верств населення: безпека та доступ до правосуддя, гідність та розуміння своїх прав і обов’язків — це історії про людей, які своїм життям, своїми діями й вчинками пропагують рівність у всіх сферах суспільного життя. Крім проєктів, які планує фінансувати Суспільне, ми створимо довгий список проєктів-переможців, який запропонуємо підтримати нашим міжнародним партнерам, найчастіше це проєкти саме з цієї тематики. 

Як відбуватиметься відбір проєктів? 

— Технічно процес виглядає так: необхідно оформити свою ідею у форму, надіслати її на філію (за посиланням та на сайтах регіональних філій Суспільного. — Авт.).  Далі з вами контактує продюсер філії, а пізніше — виконавчий продюсер регіонального мовлення. 

У філії відбуватиметься технічний відбір (перевірка документації) та пітчинг ідей. Пітчинг ідей — це, власне шанс «закохати» у себе команду регіональної філії. Вам треба розповісти про ідею, шляхи її реалізації та експертну підтримку цієї ідеї. На цьому етапі вашу ідею будуть оцінювати вже за критеріями: редакційною, телевізійною якістю та відповідністю всім вимогам відбору. Якщо ви успішно пройшли пітчинг ідей — вас чекає захист із комісією центрального офісу. Цей етап у нас відбувався онлайн ще до того, яке це стало вимогою часу, тож їхати нікуди не доведеться. Під час захисту комісія оцінює потенціал проєкту й приймає остаточне рішення щодо його фінансування. Результати конкурсного відбору плануємо оголосити 25 грудня в прямому ефірі «Ранку на Суспільному» і на наших офіційних сторінках. 

На що треба звернути увагу всім, хто хоче долучитись до роботи з Суспільним?

— Треба бути уважним і — достатньо вмотивованим. Ми будемо допомагати на кожному етапі, але просимо поставитись відповідально й до наших вимог. Варто дуже уважно заповнити картку проєкту, за якою подається ідея. Приділіть час заповненню всіх клітинок. Насправді картка — це найкращий помічник для втілення вашої ідеї — я кажу це з досвіду розробки й оформлення понад 200 карток проєктів для регіонального Суспільного мовлення за роки своєї роботи. Ніщо так добре не структурує думки, як оформлення цього документа. Картка також повертає автора в площину реальності: деякі пункти, як-от «Що глядач перекаже біля кулера» — це інформація про першу реакцію на вашу ідею. У мене часто така реакція: «Супер! Як же вони це реалізують?» і я дивлюсь наступну сторінку і бачу чудовий потенціал. Картку треба заповнити так, щоб вам потім не хотілось нічого змінювати, навіть якщо життя (як-от карантинні обмеження) внесуть свої зміни. 

Скільки проєктів зможе профінансувати Суспільне за результатами цього відбору?

— Минулого року ми відібрали 34 проєкти, з них 20 — реалізували за власні кошти, і ще 5 — перебувають на етапі реалізації за підтримки наших міжнародних партнерів. Цього року ми плануємо збільшити цей список удвічі. 

Хто проводить фільмування, якщо проєкт перемагає у відкритому конкурсі?

— Ми очікуємо, що реалізацію проєкту бере на себе особа, яка подає ідею проєкту. Ми будемо підписувати всі документи з людиною, яка є автором ідеї, або керівником проєкту.

За ким залишаються авторські права на контент?

— Оскільки ми платимо за виробництво безпосередньо, після його завершення плануємо отримати всі права на проєкт. Це регламентуватимуть наші договори.

Що входить у суму, яку заплатить виконавцям Суспільне?

— Ми розраховуємо, що за ці кошти ви надасте нам готовий до розміщення контент — всі випуски проєкту, а також адаптовані версії ваших програм для ютуба. Ми очікуємо, що ви самостійно визначите основні статті видатків і будете максимально мобільними у фінансових операціях. 

Також мушу звернути увагу, що проєкти, які виготовляються мовами національних меншин, для розміщення мають надати нам дві версії: мовою національної меншини та переозвучену українською мовою. Врахуйте також обов’язкову вимогу щодо адаптації контенту для людей з інвалідністю — всі проєкти мають бути протитровані українською.