Багатокілограмова камера, касети та романтика професії: UA: ТЕРНОПІЛЬ організує ретро-виставку

Багатокілограмова камера, касети та романтика професії: UA: ТЕРНОПІЛЬ організує ретро-виставку

13 лис. 2020

У понеділок, 16 листопада, о 10:30 у дворі Тернопільської філії Суспільного команда «UA: Українське радіо Тернопіль» організує виставку експонатів до Дня радіо, телебачення і зв’язку. Покажуть старі прилади для аудіозапису, телевізори, давні касетні камери, друкарські машинки, які використовували журналісти десятки років тому. Матеріали до виставки готували керівниця радійних проєктів Суспільного Тернополя Наталка Колтун разом із командою «UA: Українське радіо Тернопіль» а також Ірина Моргун, керівниця діджитал- відділу Суспільного Тернополя.

 

«Ми давно обговорювали ідею створення ретро-виставки на території нашої філії, яка б діяла стаціонарно, адже експонатів у нас надзвичайно багато. Подумали, що можна зробити таку виставку на один день у подвір’ї філії, це відповідає карантинним обмеженням. Подивившись на все що маємо, відчула і певну романтику професії. Водночас, зрозуміла як спростилось життя сучасних радійників та телевізійників, коли один мобільний телефон зараз може замінити багатокілограмову камеру», — розповіла продюсерка UA: ТЕРНОПІЛЬ Зоряна Биндас.

Читайте також: На UA: ТЕРНОПІЛЬ стартував новий відбір регіональних проєктів «Створюй із Суспільним»

 «Ретро-виставку теле- і радіоекспонатів ми організовуємо вперше у Тернополі. Зараз маємо справу з так званим сенсорним поколінням, якому важко уявити, що свого часу якісну зйомку можна було отримати лише за допомогою величезною камери, вагою в кілька десятків кілограмів, а радіозаписи монтували на величезних бобінних апаратах. На складах Суспільного радіо і телебачення збереглася техніка, ефірні папки, словники і ще багато речей, завдяки яким ефіри були можливі у минулому столітті. Є ще й люди, ветерани радіомовлення і телевізійники, які пам’ятають як це працює. Виставку ми організовуємо просто неба, а розповідатимуть про експонати звукорежисери, оператори, журналісти, які свого часу мали справу з цією технікою і документацією. На перший погляд, це мотлох, якому час на металобрухт, з іншого боку — це історія телерадіомовлення в регіоні, і ці раритети можуть бути пізнавальним матеріалом для дітей, молоді і всіх, хто цікавиться подібними речами», — розповіла координатора радійних проєктів Суспільного Тернополя  Наталка Колтун.

Важливо* Виставка відбуватиметься із дотриманням усіх карантинних обмежень.