Журналісти Суспільного Тернополя писали диктант разом із діаспорянами, експертами та ветеранами радіосправи

Журналісти Суспільного Тернополя писали диктант разом із діаспорянами, експертами та ветеранами радіосправи

9 лис. 2020

Журналісти Суспільного Тернополя приєдналися до написання ХХ ювілейного радіодиктанту національної єдності та залучили до написання іноземців, експертів, які приходять на ефіри та проєкти Суспільного, а також  ветеранів радіосправи.

Розпочався радіодиктант о 9:30, читала текст акторка Римма Зюбіна, автор тексту - письменник Іван Малкович

Локацією для написання обрали велику актову залу телеканалу UA: ТЕРНОПІЛЬ. 

Радіодиктант національної єдності транслювався наживо в ефірі «Суспільної студії» на телеканалі «UA: ПЕРШИЙ», в ефірах регіональних мовників Суспільного та на «UA: Українське радіо» та радіо «Культура». Традицію написання радіодиктанту започаткували саме на «UA: Українське радіо» двадцять років тому.   

«Радіодиктант був цьогоріч особливим, до нас прийшли гості. Через карантин ми запросили обмежену кількість людей, писали у великому залі. До нас завітали наші старші досвідчені колеги, які працювали тут в різний час, було приємно почути їхні спогади і про роботу на радіо, і про написання диктанту. Так, радіожурналіст Михайло Зубик писав диктант вже 19-й раз поспіль, це дуже круто. Також писали з нами експерти, яких часто чуємо і бачимо в ефірі. Для нас цей день є справжнім святом», – розповіла продюсерка UA: ТЕРНОПІЛЬ Зоряна Биндас.

Про особливісті  цьогорічного диктанту розповіла керівниця діджиталу Суспільного Тернополя, Ірина Моргун: «Разом з нами сьогодні писали й представники української діаспори в Італії, про свої враження від написання вони розповіли у програмі Українського радіо Тернопіль «Про нас».   

Представників української діаспори запрошували журналісти Українсьеого радіо в Тернополі. З ними своїми історіями поділилися викладачки та вихованці українського культурно-мистецького центру «Етнодім», який знаходиться в італійському місті Бергамо.

Зокрема, викладачка української мови Марія Братусь розповіла, що ідея писати диктант разом із українцями з різних куточків світу є дуже цікавою, але водночас доволі складною для вихованців закладу: «Деякі із наших родин, які є членами «Етнодому» вже не вперше долучилися до написання радіодиктанту. А цього року більшість наважились це зробити разом з усіма. Ми всі писали диктант вдома, адже у нас навчання відбувається у дистанційному форматі через карантинні обмеження в Бергамо, але підтримку одне одного все одно відчуваємо». Марія Братусь також додала, що в їхньому культурно-мистецькому центрі «Етнодім» кожного року святкують День української писемності та мови: «Ми проводимо виховні години з учнями щодо історію цього свята, його важливості, а також цінності української мови та культури».

Викладачка української мови та музична керівниця культурно-мистецького центру «Етнодім» Юлія Більчук розповіла, що від початку існування закладу увесь колектив бере активну участь у фестивалях і концертах як і в Бергамо, так і за його межами: «Ми долучалися до заходів на підтримку українського військовослужбовця Віталія Марківа. Зокрема, минулого лютого до нас приїжджали актори «Нового театру» з Івано-Франківська з виставою «Собака». А 28 листопада ми усією українською громадою в Бергамо вшановуватимемо пам’ять жертв Голодомору. На жаль, великі зібрання зараз заборонені через складну ситуацію в Італії з коронавірусом, тому всі заходи проводимо дистанційно».

Вихователька молодшої групи дошкільнят культурно-мистецького центру «Етнодім» Оксана Токар розповіла про те, як утворився цей заклад: «Наш центр був заснований у 2018 році завдяки батькам-емігрантам, які з часом привезли у Бергамо свої сім’ї, аби вони не забували українську мову, вивчали українську культуру і спілкувалися між собою».

Керівниця молодшої та старшої груп з танців Майя Григорків родом із Заліщиків, що на Тернопільщині, вона також додала, що культурно-мистецький центр «Етнодім» за кілька років став досить відомим не лише серед українців в Італії, а і в Україні завдяки різним заходам: «Навесні ми організували поетичний флешмоб «Від серця до серця», де всі охочі записували відео з читанням віршів відомих українських поетів. До цього проєкту долучилися українці з різних країн світу. Дуже приємно, що вихованці «Етнодому» цьогоріч самі виявили бажання вивчати історію України. Ми і надалі плануємо розвиватися і втілювати в життя нові і нові ідеї».

Журналісти Суспільного писали радіодиктант не лише на філії, а й вдома, разом із сім’ями, дітьми, друзями, що робить сьогоднішній день – днем єднання українців.


Фото українців з-за кордону сьогодні впродовж дня додають у радійному пабліку Суспільного Тернополя. 

 

Лист з текстом можна надсилати протягом астрономічної доби на адресу: Київ 1001, Хрещатик, 26, Українське радіо, «Радіодиктант». Він може прийти, наприклад, і 18 листопада, але штепмель має бути не пізніше 10 листопада. Також досить зручно відправляти на електронну адресу: rd@ukr.radio.

Розказати, як україні писали радіодиктант можна в соцмережах: опублікувавши фото або текст із хештегом #РадіоДиктант2020.