Хто прийшов та хто відмовився: підсумки проєкту «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ТЕРНОПІЛЬ

Хто прийшов та хто відмовився: підсумки проєкту «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ТЕРНОПІЛЬ

22 жов. 2020

На телеканалі UA: ТЕРНОПІЛЬ  завершився суспільно-політичний проєкт «Виборчий округ. Місцеві». Метою програми було познайомили виборців із кандидатами в депутати до місцевих рад та кандидатами в очільники міст. Учасники прямоефірного проєкту відповідали на запитання ведучих Суспільного, виборців Тернопільської області та незалежних експертів. 

 «Виборчий округ. Місцеві» тривав з 5 по 21 жовтня. Запрошували кандидатів у депутати Тернопільської обласної, міської рад та на посаду міського голови Тернопільської громади.

 

Розпочали зі співбесіди  з кандидатами на посаду міського голови Тернопільської громади. На програму прийшли 6 представників з 10. Чинний міський голова Сергій Надал від політичної партії «Свобода» не прийшов на ефір. Проігнорували запрошення журналістів: Віктор Гевко від партії «Слуга народу», Олександр Кравчук від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя»  та Віктор Овчарук від «Європейської Солідарності».

 19 політичних партій виявили бажання потрапити до Тернопільської міської ради, команда Суспільного запропонувала кожній політичній силі делегувати свого представника. Від участі відмовилися або проігнорували запрошення такі партії: «Довіра», «ОПЗЖ», «Наш край» та «Слуга народу». Також вони не делегували своїх представників на ефіри з кандидатами до Тернопільської обласної ради.

 

Список тих кандидатів, які взяли участь в ефірах «Виборчого округу. Місцеві» детальніше від першої до останньої програми можна знайти нижче:

5 жовтня  у програмі взяли участь Леонід Бицюра від політичної партії  ВО «Батьківщина» та Іван Сороколіт, який балотується від «Сили Людей».

6  жовтня  до студії прийшли Олексій Станько від партії Громадянський рух «Хвиля», самовисуванець Ігор Сцібайло та Ірина Яремчук, яка представляє «Українську Галицьку партію».

7 жовтня в прямому ефірі взяли участь Андрій Мазепа від ВО «Батьківщина», Назар Зелінка від партії «Голос»  та Олександр Голінщак від Громадянського руху «Хвиля».

8 жовтня до студії прийшли такі кандидати: Віктор Мациків від «Європейської Солідарності», Любов Вовк від партії «За майбутнє» та Василь Лабайчук, представник партії «Правий сектор»

9 жовтня на Суспільне прийшов лише один кандидат в очільники Тернополя Степан Барна від «Радикальної партії Олега Ляшка», оскільки міська територіальна виборча комісія зареєструвала його пізніше аніж інших кандидатів на посаду міського голови.

12 жовтня до студії «Виборчого округу. Місцеві» прийшли Тетяна Пласконіс від партії «Патріот», Лілія Вавринів  від партії «Порядок відповідальність, справедливість» та Леонід Кравчук від «Радикальної партії Олега Ляшка».

13 жовтня  в прямому ефірі взяли участь: Петро Криськів від партії «Сила і Честь», Юлія Мамчак, представниця партії «Сила Людей», Богдан Лихий, представник партії «Республіканська платформа».

 15 жовтня до студії програми прийшли такі кандидати: Марія Чашка від «Свободи», Ігор Побер від партії «Удар» та Михайло Ратушняк, який представляє «Українську Галицьку партію».

19  жовтня у програмі «Виборчий округ. Місцеві» взяли участь такі кандидати: Василь Деревляний від «Батьківщини», Василь Матрюк від партії «Голос», а також Тарас Юрик від «Європейської Солідарності».

20 жовтня до студій прийшли кандидати у депутати: Михайло Ібрагімов від партії «Порядок, відповідальність, справедливість», Богдан Бутковський від «Свободи» та Богдан Яциковський від «Радикальної партії Олега Ляшка».

І в останній програмі, яка відбулася 21 жовтня взяли участь такі кандидати: Володимир Болєщук від партії «За майбутнє», Святослав Абрамюк від «Сили людей» та Олег Вітвіцький від «Української Галицької партії».

 «Ефіри були не надто «теплі». Ми хотіли почути від тих, хто балотується, максимально багато конкретики і мінімально – порожніх слів. Запитували про методи і конкретні кроки, які можуть вирішити топ-проблеми краю. Вимагали відповіді, що вже зробили діючі депутати, що дає їм відвагу балотуватися далі. В результаті, після ефірів чули від гостей: «це, як холодний душ», «ніякої «теплої ванни», тільки хардкор», «де ви це відкопали?!», «нічого собі питання» або «ого, я й не знав(ла)». Впродовж розмови питання ставили і глядачі. Це були гострі і не надто приємні питання, але болючі для жителів Тернопільщини», —  каже ведуча Оксана Максимлюк.

«Більшість політичних сил у нашому регіоні відкриті до дискусії, готові відповідати на незручні несподівані запитання. Це, безумовно, тішить. В ефірах ми аналізували програми політичних партій, запитували про механізми реалізації ідей. Також запитання ставили виборці та наші експерти. Неприємно, що політична партія «Слуга народу» жодного разу не делегувала на ефіри своїх представників. У виборчому штабі причину відмови намагалися пояснити карантином. Думаю, що виборці зроблять висновки», —  зазначила керівниця суспільно-політичного напрямку Тернопільської філії Суспільного Людмила Путькалець.

 Усі випуски програми «Виборчий округ. Місцеві» можна переглянути за посиланням.

 Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір.