До Дня Конституції України Суспільне підготувало два спецпроєкти

До Дня Конституції України Суспільне підготувало два спецпроєкти

26 чер. 2020

Міжрегіональний спецпроєкт до Дня Конституції України підготували філії Суспільного

До Дня Конституції України 28 червня команда UA: ВОЛИНЬ разом з іншими філіями Суспільного підготувала серію роликів про історію створення Основного закону.

Проєкт підтримали UA: ПОДІЛЛЯUA: БУКОВИНАUA: КАРПАТИ та UA: ТЕРНОПІЛЬ. Ролики транслюватимуть в ефірі й на цифрових платформах регіональних філій Суспільного.

Команда UA: ТЕРНОПІЛЬ розпитала народного депутата І скликання Володимира Колінця, що передувало ухваленню Конституції 1996 року.

«Ми охоче долучилися до спецпроєкту. У Тернополі мешкає народний депутат першого скликання, який часто буває гостем наших програм, тож ми подумали, що він може розповісти, як усе було. Його спогади справді зворушливі, подробиці — на відео», — прокоментувала продюсерка UA: ТЕРНОПІЛЬ Зоряна Биндас.

Читайте також: Команда Суспільного готується до запуску міжрегіонального ранкового шоу

«Вирішили нагадати про доленосне значення Дня Конституції для нашої країни, для кожного з нас. Наголосити, наскільки важливо сьогодні реалізувати права й свободи громадян, закріплені в Конституції, яку називають однією з найдемократичніших у світі. Вона визначає устрій держави, шлях, яким рухається Україна, зрештою, майбутнє наших дітей. Тож цей проєкт — розповідь із перших вуст від учасників конституційного процесу, як творився Основний закон», — прокоментував продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Філія Суспільного UA: ПОДІЛЛЯ створила ролик зі спогадами депутата Верховної Ради ІІ скликання Івана Рудика про те, як ухвалювали першу в історії незалежної України Конституцію попри опір комуністів.

«Спогади очевидців — завжди цінні. Тим паче, коли вщухли емоції і в пам’яті залишилося найважливіше. З Іваном Рудиком спілкувалася наша кореспондентка Неля Шпулак, особливо цікаві його спогади про автономію Криму», — зазначила продюсерка UA: ПОДІЛЛЯ Любов Тімкова

 

«Останнім часом часто чуємо від політиків про конституційні реформи. Нашу Конституцію завжди намагалися змінити, такий ажіотаж нівелює у свідомості громадян цінність Основного закону. Ми вирішили знайти тих людей, які безпосередньо причетні до її ухвалення. На заклик відгукнулися колеги з інших регіонів, відтак фонд Суспільного збагатився унікальними спогадами творців Конституції, народних депутатів І та ІІ скликань. Ці ексклюзивні спогади — уже скоро в ефірі філій Суспільного», — розповів лінійний продюсер Волинської філії Суспільного Влад Зінкевич.

Читайте також: Відео «Конституційної ночі» 1996-го та тематичні проєкти до Дня Конституції — на UA: ПЕРШИЙ

Команда UA: КАРПАТИ поспілкувалася скайпом із доктором юридичних наук, академіком Національної академії правових наук України й народним депутатом I-III скликань Василем Костицьким.

«Василь Костицький поділився спогадами, як працював над текстом Конституції, розповів про ніч, яку запам’ятав на все життя — коли Основний закон ухвалила Верховна Рада, — коментує продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська. — Варто додати, що це герой багатьох наших програм, які звучали й на UA: Українське радіо Карпати».

Читайте також: «Люди часто самі не знають, на що здатні» — інтерв’ю із Сенцовим до Дня Конституції на UA: КУЛЬТУРА

 

 

Нагадаємо, в умовах карантину, оголошеного через пандемію COVID-19, філії Суспільного працюють як єдина міжрегіональна платформа.