Деякі політики у нашому регіоні ще не звикли, що із Суспільним не можна «домовитися»  —  команда програми «Тема дня» Суспільного Тернополя

Деякі політики у нашому регіоні ще не звикли, що із Суспільним не можна «домовитися»  —  команда програми «Тема дня» Суспільного Тернополя

22 чер. 2020

Про особливості програми, місію та про те, що означає працювати в «Темі дня» на Суспільному Тернополя, розповідають Людмила Путькалець, Оксана Максимлюк та Юлія Янчинська.

Яка мета програми «Тема дня»? 

— «Тема дня» — це поглиблене інформаційно-аналітичне інтерв’ю на топ-тему, яку обираємо за принципом суспільної важливості для жителів нашого регіону. Ставимо за мету — представляти їхні інтереси. Програма розкриває конкретні проблеми, пояснює причинно-наслідкові зв’язки, показує шляхи вирішення. Зазвичай, це питання, які викликають суспільний резонанс. Відтак до студії запрошуємо експертів, посадовців, представників громадськості. Долучитися до  розмови можуть і наші глядачі, ставлячи питання у прямому ефірі, або ж залишаючи їх під трансляцією програми у соціальних мережах», —  розповідає Людмила Путькалець,  редакторка суспільно-політичного напряму Суспільного Тернополя.

 Яка місія команди?

 — «Місія нашої команди — створювати якісний контент, що відповідає стандартам журналістики та запитам жителів краю. Для нас важливо бути майданчиком для громадського діалогу, а серед пріоритетів — достовірність, збалансованість, актуальність.

Працюючи колись на державному телебаченні, яке неофіційно підпорядковувалося органам влади, я мріяла і чекала телевізійної реформи. Нині маю можливість працювати у незалежному ЗМІ, створювати такий контент, за який не соромно перед глядачами», —  зазначає Людмила Путькалець.

Що означає працювати в «Темі дня» на Суспільному?

 — «Це коли в морі фейків і проплачених матеріалів ти маєш можливість бути незалежним журналістом, працювати в інтересах людей, а не котроїсь з політсил. Це коли проблеми і «зрадоньки» в суспільстві тебе цікавлять більше, ніж «переможеньки» і народження панд. Це коли питання «Чому?» ти говориш частіше, ніж «Добрий день!», а в форматі інтерв’ю спілкуєшся, не тільки з експертами, а й з друзями і навіть з собою. Це коли нема робочого  і неробочого часу, аби бути в «Темі», ти журналіст 24/7. Це коли, до ефіру готуєшся так, що інколи можеш сама бути і ведучою, і експертом у програмі. Це відчувати, що ти саме там, де маєш бути і отримувати задоволення від того, що заоохочуєш думати ширше і глибше. Це кайфувати від того, що «Суспільне» —  це знак якості і ти його частина», —  вважає   Оксана Максимлюк, редакторка програми.

 

Звідки береться «Тема дня»?

 — «Кожного дня народжуються нові теми. Здавалося б, Тернопільська область — невеликий регіон, але інколи відбувається досить багато подій. В круговерті різних інформаційних приводів обираємо найбільш актуальний і важливий. Трапляються періоди «затишшя», коли складніше знайти тему для суспільно-політичної програми. Пропонують теми і наші глядачі, просять розкрити якусь проблему. У таких ситуаціях важливо дотримуватися балансу, не допустити поширення недостовірної інформації. Пандемія коронавірусу позначилася на тематиці наших ефірів, більшість із них зараз пов’язані із роз’ясненням питань щодо епідемічної ситуації, лікування хворих, забезпечення засобами індивідуального захисту, медикаментами. Говоримо і про економіку, освіту, соціальний захист в умовах карантину. COVID-19 — це нова реальність, до якої ми мусимо адаптуватися», — переконана Людмила Путькалець.

У «Темі дня» важливий формат програми «експерт — представник — влади — журналіст». Чи бувало таке, що хтось із запрошених гостей не приходив? Як вирівнювали баланс думок, щоб не перетворювати програму на піар одного гостя?

 — «Вибір експертів — це один з найскладніших етапів підготовки програми. У невеликому місті коло спікерів часто обмежене. А «страшний сон» ведучої — коли експерт в останні хвилини відмовляється від участі в ефірі. Щоб не перетворити програму на піар одного гостя, ми намагаємося записати коментарі опонентів, зв’язуємося з експертами по телефону або у соцмережах. Завжди залишається можливість телефонного дзвінка на прямий ефір. Траплялися ситуації, коли доводилося робити програму без гостей. Тоді ми показували заздалегідь підготовлені матеріали, а також говорили про те, що спікери відмовилися брати участь в ефірі. Суспільно-політичні програми — це не завжди приємні розмови, оскільки більшість тем пов’язані з конкретними проблемами. Відтак доводиться ставити некомфортні запитання», —  розповідає Людмила Путькалець.

 Розкажіть про особливий для Вас спецпроєкт, якщо такий був?

  — «Особливим був проєкт «Виборчий округ. Співбесіда». Впродовж місяця в прямому ефірі ми спілкувалися з кандидатами у народні депутати від 5 округів Тернопільщини. Так, цей проект став для нас викликом. Бо ж за невеликий проміжок часу ми мали опрацювати інформацію про всіх кандидатів у народні депутати від нашої області. Близько години тривали наші ефіри, інколи в студії було відчутне напруження, яке проявлялося в активних словесних перепалках між опонентами. Десятки телефонних дзвінків доводили, що наша програма є цікавою глядачам. Адже цей проект був унікальним у телевізійному просторі нашого регіону», —  пригадує Юлія Янчинська, редакторка програми.

«Тема дня» це суспільно-політична програма, а отже тісно переплетена з політиками області. Чи намагалися вони колись впливати на Вашу роботу?

  — «Деякі політики у нашому регіоні ще не звикли, що із Суспільним не можна «домовитися». Інколи розповідають нам, які програми варто робити, що показувати і про що мовчати або ж пропонують зробити ефір про їхню роботу. Перед виборами до Верховної Ради один кандидат в народні депутати відправляв на ефір замість себе «праву руку». Він вперто не хотів розуміти, що в нас є конкретні запитання саме до кандидата, а не до його представника. Був випадок, коли посадовець змушував свого заступника брати участь в програмі, а сам збоку спостерігав. Траплялося, коли представник бізнесу телефонував і говорив, що не варто порушувати цю тему. А коли програма все ж виходила в ефір, то були навіть погрози», —  зазначає Людмила Путькалець.

 

Розкажіть, як журналісти «Теми дня» співпрацюють з новинарям?

 — «Ми завжди на зв’язку із відділом новин. Наші колеги готують сюжети, які ми пізніше використовуємо у програмах, порушені у матеріалах проблеми обговорюємо з нашими спікерами. Перебуваємо на зв’язку з кореспондентами, які працюють на місці подій. Ми усі працюємо на якісний контент, і тут взаємодопомога має значення», —  розповідає Людмила Путькалець.

Чи змінилася робота команди «Теми дня» в період карантину?

  — «COVID-19 позначився не лише на тематиці наших ефірів, а й змусив дещо змінити формат роботи. Ми адаптувалися до нових умов. Санітарно-епідеміологічні правила та масковий режим стали нормою. Під час суворого карантину частина нашої команди працювала дистанційно. Багато робочих моментів вирішували в онлайн-режимі. Ведучі приходили до офісу почергово. Але на телебаченні обмежитися дистанційкою неможливо. Оскільки — це живе мовлення, яке потребує безпосереднього очного комунікаційного контакту», —  каже Людмила Путькалець.

Що найперше зробите після карантину?

 — «Період карантину допоміг розставити пріоритети, викреслити непотрібне і підкреслити необхідне. Зараз розумію наскільки скучила за подорожами. Я обожнюю відкривати для себе нові країни, нові міста, нові місця. Як тільки завершиться карантин зберу найнеобхідніше в наплічник, куплю квиток і хоч на кілька днів поїду до моря. В подорожах я відкриваю світ і себе. І як ще багато сторінок попереду... з нетерпінням чекаю завершення карантину», —  зазначає Юлія Янчинська.


Чого не помічає глядач?

 — «Переважно глядач не помічає проблем і фейлів, які неминуче трапляються під час записів чи прямих ефірів. Все тому, що є команда фахівців за кадром, які вчасно все розрулюють. Наприклад, коли падає петличка, зникає звук чи світло, запізнюються гості, а ти вже в ефірі - це все вирішується в режимі «вже». Глядач не бачить, якими інколи скутим і спантеличеними приходять на програму наші експерти, і як наша чудова режисерка Людмила Пиріг своєю легкістю і харизматичністю виводить їх з цього стану. І тим більше люди не знають і не повинні в принципі, наскільки інколи проблемною є підготовка теми програми, пошук експертів, перевірка інформації і підготовка матеріалів. Насправді, за кадром робиться 90% роботи», —  розповідає Оксана Максимлюк.

Нагадаємо, що програма «Тема дня» виходить у прямому ефірі о 19:20 щодня на Суспільному Тернополя, а також транслюється наживо на сайті Суспільного Тернополя та на сторінці філії у мережі Фейсбук.