На Платформі Ради Європи опублікували заяву щодо урізання бюджету Суспільного

На Платформі Ради Європи опублікували заяву щодо урізання бюджету Суспільного

2 кві. 2020

На Платформі Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів опублікували заяву про занепокоєння щодо зменшення фінансування UA: Суспільне мовлення. 

Повідомлення подала Європейська мовна спілка (ЄМС) — асоціація європейських суспільних мовників. Офіційна публікація означає визнання недофінансування Суспільного загрозою свободі медіа.

«Кабінет Міністрів України запропонував значно скоротити фінансування Суспільного мовника України, що може критично підірвати його здатність працювати в майбутньому», — ідеться в заяві. 

У повідомленні наголошують, що постійне недофінансування мовника впродовж останніх років негативно вплинуло на його розвиток та інвестиції в нові технології і платформи. Це суперечить, зокрема, Рекомендації 1878 (2009) Парламентської асамблеї Ради Європи щодо фінансування суспільного мовлення, яка вимагає повноцінного фінансування UA: Суспільне мовлення, а також порушує Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення», який гарантує фінансування мовника, яке не було виділеним із першого дня існування телерадіокомпанії. 

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів є публічним простором, що має на меті захист журналістів, надання відповіді на загрози й випадки насильства щодо працівників медіа та створення механізму раннього запобігання й можливостей реагування в межах Ради Європи.

Після оприлюднення повідомлення на Платформі Ради Європи уряд України повинен офіційно відреагувати на заяву.