«Колядки з бомбосховищ» — зворушливий проєкт Суспільного до свят

«Колядки з бомбосховищ» — зворушливий проєкт Суспільного до свят

22 гру. 2023

Суспільне Мовлення представляє зворушливий проєкт до Різдва Христового та Нового року — «Колядки з бомбосховищ». Діти та дорослі з різних куточків України заспівали різдвяних пісень у сховищах, де вони проводять багато часу через російські обстріли. 

24 та 25 грудня відео з колядками виходитимуть на Суспільне Тернопіль та усіх місцевих каналах Суспільного та каналі Суспільне Новини у проєкті «Суспільне. Спротив» і між основними програмами. 30 і 31 грудня — глядачі побачать у телеефірі щедрівки із цього з циклу. 

У проєкті «Колядки з бомбосховищ» звучать і автентичні пісні новорічно-різдвяного циклу, зібрані під час етнографічних експедицій, і народні твори в сучасній авторській обробці. Їх заспівали у Черкасах, Львові, Чернігові, Тернополі, Полтаві, Хмельницькому, Рівному, а також на Волині, у Кропивницькому, Вінниці, Чернівцях та Івано-Франківську. Відео проєкту будуть опубліковані на ютуб-каналах Суспільного у цих регіонах. 

«Ми обрали для цього проєкту хор Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Ґерети. Нам було відомо, що в їхньому репертуарі є багато колядок.  Керівниця хору Оксана Купецька запропонувала заспівати колядку "Ой у полі, полі". Ми з нею проговорили сценарій і зняли все в укритті школи», — розповів головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Читайте також: Різдвяні богослужіння на Суспільне Львів та інших телеканалах Суспільного: розклад

«Проєкт “Колядки з бомбосховищ” — метафорична історія про Різдво і війну. Ми не знаємо, де і коли нас застане чергова атака росіян та тривога. Це може бути вночі, за годину, або прямо зараз, коли хтось читає цю публікацію. Це може бути у різдвяний вечір, коли світ, далекий від росії, святкує, як завжди — у затишному колі близьких та рідних, а українці мусять спуститися до бомбосховищ, — розповідає координаторка проєкту, продюсерка з виробництва Суспільне Чернігів Ольга Конопацька-Плехова. — Нас надихнули на створення цього проєкту відео, на яких українські діти під час повітряних тривог навчаються, танцюють та співають у бомбосховищах. І вони заспівають колядки та щедрівки, як і завжди, навіть якщо через війну доведеться робити це в бомбосховищі».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Тернопіль — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: