«Захистити» — спецпроєкт Суспільне Тернопіль до Дня Незалежності України

«Захистити» — спецпроєкт Суспільне Тернопіль до Дня Незалежності України

23 сер. 2023


До Дня Незалежності команда Суспільне Тернопіль підготувала історії військовослужбовців — спецпроєкт «Захистити». Подивитися відео можна упродовж тижня в ефірі всеукраїнському проєкті «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного та каналі Суспільне Новини, а також діджитал-платформах Суспільне Тернопіль.

«У кожного з наших героїв був свій шлях, який привів їх на війну. Вони були підприємцями, медиками, студентами, танцівниками, митцями, держслужбовцями, але відбулось вторгнення російських військ в Україну. Тоді люди взяли до рук зброю і стали на захист своєї Батьківщини, родини, мови, історії»— розповів головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Читайте також: Об’єднані символом: історії команди Суспільного про знакові фото з українським стягом

У кожному відео — про життя до війни, початок служби та один день на війні. У титрах задля безпеки героїв використовували лише імена.

«Особливістю роботи над цим проєктом є те, що в невеликому ролику ми розкриваємо особистість наших захисників. Графічне оформлення складали з фотографій у різні періоди життя бійців та бійчинь. Закінчується кожен ролик спогадом про один день війни, який найбільше закарбувався в пам’яті захисника, що додає особливого емоційного забарвлення», — розповідає режисерка Людмила Пиріг.

Герої проєкту:

  • Богдан — колишній голова сільської ради. Чоловік мав власний бізнес. Брав участь у Революції Гідності й отримав там поранення. Після Майдану вирішив, що Україні потрібні зміни, тому залишив бізнес і став головою сільради. А в перший день повномасштабної війни добровільно пішов до військкомату.
  • Василь — старший гранатометник. Коли почалась повномасштабна війна, хлопцеві було 20 років. Він служив строковиком. Через два місяці підписав контракт зі Збройними силами України. Зараз реабілітується після поранення й планує повернутися на передову.
  • Микола — хореограф. Чоловік був головним балетмейстером обласної філармонії. Розповідає, коли вперше почув повітряну тривогу й пішов в укриття, зрозумів, що ховатися не для нього. Наступного дня пішов захищати Україну. Зараз він командир відділення.
  • Сергій — доброволець, який захищає Україну з 2014 року. До війни він був студентом-медиком і музикантом. Вперше поїхав на війну як парамедик, потім волонтерив. У 2018 році взяв участь у благодійному велопробізі в Америці — проїхав 20 штатів і 5 провінцій Канади, щоб розповісти про російсько-українську війну й зібрати гроші для постраждалих від війни. Зараз він командир роти.
  • Владислав — аеророзвідник. До війни чоловік працював вчителем у школі мистецтв. Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну чоловік почав волонтерити. У червні 2022 року Владислав приєднався до Української добровольчої армії як медійник. Тепер його підрозділ допомагає скеровувати українську артилерію.
  • Іван — бізнесмен. Чоловік 22 роки прожив за кордоном, потім вирішив, що хоче жити в Україні. Коли почалась повномасштабна війна, волонтерив — привозив з-за кордону медобладнання для лікування поранених бійців. Згодом добровольцем пішов захищати Україну. Військовий досвід мав, оскільки служив у Французькому іноземному легіоні. Під час бойового завдання під Бахмутом втратив частину ноги. Після протезування Іван хоче повернутися на службу.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали ПершийСуспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Суспільне Тернопіль це — сайт Суспільне | Новини та діджитал-платформи: