«Кримське питання»: вихід росії із зернової угоди та безпека у Чорному морі

«Кримське питання»: вихід росії із зернової угоди та безпека у Чорному морі

28 лип. 2023

Про наслідки виходу росії із зернової угоди для всього світу та як це вплине на безпеку у Чорноморському регіоні — дивіться 29 липня о 21:00 у новому випуску проєкту «Кримське питання» на місцевих каналах Суспільного Мовлення  зокрема Суспільне Тернопіль та на платформах Суспільне Крим

17 липня росія оголосила, що зупиняє участь у зерновій угоді, яка регулювала експорт українського зерна з чорноморських портів. Угода проіснувала рік – задля цього у липні 2022 року було підписано два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини й рф. Згідно із даними ООН, зернова угода дала можливість Україні за цей час експортувати 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції, зокрема, 17 млн тонн кукурудзи, 9 млн тонн пшениці, а також майже по 2 млн тонн соняшникового шроту та соняшникової олії.

Читайте також: «Інший фах» на Суспільному — мотиваційні історії про зміну професії під час війни

У проєкті «Кримське питання» ведуча Олеся Вакуленко обговорить шляхи розв’язання проблем, що тягне призупинення зернової угоди, та можливості судноплавства України у Чорному морі. Участь у програмі візьмуть: 

  • Дмитро Радулов, заступник голови Одеської обласної військової адміністрації; 

  • Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» ; 

  • Лариса Гук, оглядачка аграрних ринків;

  • Євгенія Габер, старша аналітикиня Центру досліджень сучасної Туреччини;

  • Сергій Вовк, директор Центру транспортних стратегій;

  • Андрій Клименко, керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень.

Нагадаємо, вихід росії з зернової угоди передбачає, що москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря. У зв’язку із цим, незабаром Україна може стикнутися з проблемою, як експортувати десятки мільйонів тонн зерна нового врожаю. Проблему ускладнюють обмеження на експорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія після протестів місцевих фермерів. 

Дивіться онлайн випуск «Кримського питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

«Кримське питання» — проєкт регіональної команди Суспільного Мовлення. Над ним працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.