Спецпроєкт Суспільне Тернопіль «Державники» — про тих, хто творив українську державність

Спецпроєкт Суспільне Тернопіль «Державники» — про тих, хто творив українську державність

27 лип. 2023

 Про Ярослава Стецька, Богдана Гаврилишина та Йосифа Сліпого — команда Суспільне Тернопіль відзняла спецпроєкт «Державники», де розповідає про людей, які своєю працею творили українську державність. Дивіться історії в телеефірі місцевих каналів Суспільного Мовлення 28 липня, між основними програмами у День Державності України, та на цифрових платформах Суспільне Тернопіль. 

«Ми поставили собі за мету нагадати про наших краян, які в різні часи боролися за незалежність України, розповісти про цікаві факти з їхнього життя, які можуть надихнути сучасників, – розповів головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.Мої колеги Ірина Моргун і Людмила Пиріг, які працювали над сценаріями і знімали ці матеріали, насправді задумали масштабніший спецпроєкт: планують охопити ним найвизначніші історичні постаті України. Тож, сподіваюся, у майбутньому ми продовжимо знімання».

Читайте також: 21 一27 липня. Добірка від Суспільне Тернопіль

Герої проєкту:

  • Ярослав Стецько – один із найвідоміших українців у другій половині 20 століття в західному світі. У 1941 році проголосив Акт відновлення Української держави й очолив уряд. Історію Ярослава Стецька розповідає історик Святослав Липовецький.

  • Йосиф Сліпий — патріарх Української греко-католицької церкви. Відновив діяльність Українського католицького університету та опікувався встановленням пам’ятника Тарасові Шевченку в Римі, побудував собор Святої Софії — головний собор греко-католиків у Римі. Прагнув об’єднати українців — побував з пастирським візитом у 30 країнах світу. Про Йосифа Сліпого розповідає директорка Міжнародного молодіжного конгресу «Рідна хата» імені Йосифа Сліпого Данута Іванкович.

  • Богдан Гаврилишин — економіст, громадський діяч, меценат, іноземний член Національної академії наук України, член Римського клубу. Один із найвпливовіших українців світу. Автор більше 100 статей з менеджменту, освіти в галузі менеджменту, економічного та політичного середовищ. Був почесним головою Опікунської ради «Пласту». Заснував благодійний Фонд «Богдана Гаврилишина». Був радником трьох президентів України. Про Богдана Гаврилишина розповідає співзасновниця кімнати-музею Богдана Гаврилишина в Коропці Чортківського району Тетяна Гаврилишин.

«Проєкт “Державники” з’явиться на сторінках Суспільне Тернопіль в інстаграмі, фейсбуці, телеграмі, вайбері. Розлогі тексти можна буде прочитати на нашому сайті, а переглянути повні ролики або короткі відео – на ютубі Суспільне Тернопіль. Для кожного ролика обрали свій формат. Наприклад, у відео про Ярослава Стецька я обрала момент, який найбільше привертає увагу глядачів. На мою думку, це історія про 200 годин без сну — найдовші допити, які пережив українець», — розповідає керівниця редакції контенту Суспільне Тернопіль Соломія Струс.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Суспільне Тернопіль це — сайт Суспільне | Новини та діджитал-платформи: