Історії борщівських вишиванок — спецпроєкт Суспільне Тернопіль

Історії борщівських вишиванок — спецпроєкт Суспільне Тернопіль

18 тра. 2023

Родинний оберіг та сімейна цінність — так про свої вишиванки говорять у селах на Тернопільщині. Давні сорочки, які передають з покоління в покоління, люди цінують як реліквії. Команда Суспільне Тернопіль підготувала спецпроєкт до Всесвітнього дня вишиванки. Історії жінок із Борщівщини, які зберігають сорочки, вишиті в минулому столітті, — дивіться сьогодні, 18 травня, в телеефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного Мовлення та слухайте в ефірі Українського Радіо о 16:38.

«Борщівська вишиванка — одна з візитівок Тернопільщини, тому цього року до дня вишиванки обрали саме цю тему. Кожна з героїнь відео говорить, що для неї означає вишиванка та як намагається зберегти традицію, що зникає. Для прикладу, одна з наших героїнь, Дарія Пилипів, розповідає, що за її сорочку пропонували 8 тисяч доларів, та продавати реліквію жінка відмовилася. Нам були цікаві саме такі люди, для яких вишиванки цінні як реліквії», — розповідає головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

Читайте також: Спецпроєкти Суспільного до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дарія Пилипів отримала в спадок від бабусі борщівську вишиванку. Жінка — жителька села Стрілківці Борщівської громади. Сторічна сорочка вишита чорними нитками.

«Вишивала цю сорочку моя бабуся Бойко Федора, уродженка XIX століття, 1889 року. Взірець на рукаві коштував досить дорого — півтора злотого заплатила бабуся. Спереду взірець — коштував злотий. На той час це були великі гроші», — розповідає Дарія Пилипів

Борщівська вишиванка особлива своїми масивними й динамічними візерунками на рукавах жіночих сорочок. Команда спецпроєкту обрала для зйомок Борщівську та Мельнице-Подільську громади Тернопільщини.

«Це та територія, звідки походять техніки борщівської вишивки. Нині там збереглося мало автентичних борщівських сорочок. Більшість вишиванок скупили колекціонери. Тому ми хотіли знайти саме такі давні сорочки, вишиті століття тому, в кожній з яких історія цілого роду. Ще одна причина, чому обрали для проєкту борщівську вишиванку — легенда про її походження. Її торкається кожна наша героїня. Згідно з переказом, жінки пообіцяли сім поколінь вишивати тільки чорними нитками на знак туги за чоловіками, які загинули за свою землю. Зараз ця історія актуальна для всіх українців, які втрачають на війні близьких», — розповідає авторка проєкту Соломія Струс

Локації знімань стилізували народними орнаментами, а також відзняли кадри з висоти пташиного польоту.

«Кожна локація знімання була стилізована вишиванками різних періодів, а героїні одягнуті в сорочки, яким більше ніж сто років. Кадри аерознімання показують красу ландшафтних місцин краю. Наша мета — дати глядачу естетичну насолоду від перегляду й можливість торкнутися феномену борщівських вишиванок. Графічне оформлення також стилізували до теми роликів», — каже режисерка проєкту Людмила Пиріг.

Одна із героїнь проєкту Олеся Козак, із села Горошова Мельнице-Подільської громади, каже: колись борщівську вишиванку мали в кожній хаті. В таких сорочках дівчата виходили заміж, а потім у святковій вишиванці жінку хоронили. Тепер ця традиція зникає. Щоб зберегти давній метод вишивки, 30 років тому Олеся скопіювала сорочку свекрухи. Своєю вишиванкою пишається й одягає на всі урочистості.

«Я належу до того покоління, яке змалку повинно було мати вишиту сорочку. Сорочки на заході України, переважно в нас тут, завжди були чорні. Жінки ходили в жалобі, тому що чоловіки йшли воювати, відстоювати своє право жити, свою незалежність, своє вільне проживання на тій території, на якій народилися. Ну і жінки завжди тужили за ними, — розповідає Олеся Козак— Коли я подивилася, що щезає вже цей метод вишивання, взяла у свекрухи сорочку. Вона сама з 1919 року».

Наталії Незнайомій — 94 роки, вона живе в Горошовій Мельнице-Подільської громади. У селі жінка має особливу місію — одягає наречених на весілля в традиційний вишитий одяг. Бабуся має десять борщівських вишиванок. Більшість, каже, вишила її сестра, а вона ці сорочки зшивала. Усі свої вишиванки хоче передати внукам та правнукам, аби вони продовжили Горошівську традицію.

«Продовжую традицію і вбираю на весілля ці давні сорочки. Свою вишиванку передам онукам, аби вони продовжували традицію Горошівську, вишиванки Горошівські. Кожна вишиванка — це вишита доля», — переконана героїня проєкту журналістів Суспільного. 

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00, з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне УжгородСуспільне Львів. Інтерв’ю та репортажі для проєкту від регіональної команди — на ютуб-каналах філій Суспільного.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Суспільне Тернопіль це — сайт телеканал Суспільне Тернопіль, Українське Радіо Тернопіль та діджитал-платформи: