Кримське питання: штучний інтелект кримськотатарською й деколонізація географічних назв у Криму

Кримське питання: штучний інтелект кримськотатарською й деколонізація географічних назв у Криму

12 тра. 2023

Про штучний інтелект, який розпізнаватиме кримськотатарську мову, та про те, як закон щодо деколонізації топонімів вплине на перейменування міст у Криму — 13 травня о 21:00 дивіться у новому випуску проєкту «Кримське питання» на місцевих каналах Суспільного Мовлення та на платформах Суспільне Крим.

Штучний інтелект кримськотатарською — український стартап тренує нейромережу для розпізнавання кримськотатарської мови. Для чого і коли він може з’явитися — ведуча «Кримського питання» Олеся Вакуленко поговорить із технічним директором, співзасновником Respeecher Дмитром Бєлєвцовим та координаторкою громадської ініціативи Nefes Ельмаз Акім

Читайте також: «Новий відлік» на Суспільному: Чому не вдається ізолювати росію?

У другій частині токшоу «Кримське питання» — розмова про новий закон, який передбачає деколонізацію топонімів та забороняє присвоювати географічним об’єктам у населених пунктах України назви, пов’язані з росією. Документ в цілому підтримали 248 депутатів. Він набуде чинності наприкінці липня. 

Про те, чи зможе Україна повністю позбутися географічних назв, пов’язаних з російським колоніалізмом, та які міста мають перейменувати в Криму Олеся Вакуленко поговорить з істориком Сергієм Громенком, краєзнавцем, співавтором закону про деколонізацію Павлом Островським та народним депутатом України Федором Веніславським, який є членом авторського колективу проєкту ЗУ «Про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України».

Дивіться онлайн випуск «Кримського питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, у записі — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

«Кримське питання» — проєкт регіональної команди Суспільного Мовлення. Над ним працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.