Як пройшов тренінг із безпеки для журналістів? Розповідає команда Суспільного

Як пройшов тренінг із безпеки для журналістів? Розповідає команда Суспільного

2 лис. 2022

Команда Суспільного із регіональних та центральної дирекцій — кореспонденти, телеоператори, відеографи та інші — пройшла тренінг з безпеки для журналістів від Академії Суспільного Мовлення (Public Media Academy). Упродовж 27-30 жовтня запрошені експерти розповідали, що рятує життя під час висвітлення бойових дій та допомагали учасникам покращувати необхідні навички.

«Цього разу нам вдалося провести розширений тренінг з безпеки й роботи у ворожому середовищі для журналістів. У доповнення до поглибленого курсу з першої допомоги та лекції з військовим журналістом ми додали ще три лекції: з цифрової безпеки, психолога та пресофіцера. Таким чином на цьому тренінгу учасники детально пропрацювали питання безпеки гаджетів, акаунтів і даних, обговорили аспекти збереження та відновлення психічного здоров’я, а також провели обговорення з пресофіцером щодо взаємодії журналіста з військовими. Щиро віримо, що ці знання будуть корисними всім учасникам. Ми вдячні нашим партнерам, BBC Media Action, за сприяння у проведенні такого навчання», — розповіла Ярослава Камінська, кураторка навчальних програм Академії Суспільного Мовлення

Читайте також: Прапор із підписом Залужного продали на аукціоні за 101 тисячу гривень

У перші два дні тренінгу запрошені лектори розповідали про роботу медіа в зоні бойових дій, співпрацю із військовими, а також цифрову безпеку та роботу із психологічною травмою. Наступні два дні тренінгу присвятили нюансам домедичної допомоги.

  • «Тренінг — супер! У мене перша освіта медична, але це навчання дало мені багато знань про сучасні методи першої домедичної допомоги. Повернувшись додому, я повністю переоснастила свою аптечку. Гадаю, у сьогоднішніх реаліях такі знання потрібні всім українцям», — Тетяна Лось, кореспондентка Суспільне Чернігів у м. Новгород-Сіверський.
  • «На тренінгу отримала дуже цінний досвід, насамперед з надання допомоги в екстремальних ситуаціях. Дуже фахові й компетентні тренери, а також сподобалось те, що не лише вивчали теорію, але й пробували це все на практиці. Також отримала масу корисної інформації від решти лекторів. Дякую за такий цінний досвід, він і ці нові знання можуть знадобитися у моїй роботі», — Дарина Литвак, кореспондентка Суспільне Полтава.
  • «За час навчання став корисним досвід роботи медіа в зоні бойових дій та правил співпраці з військовими, якими з нами поділилися військовий журналіст Андрій Кузаков та пресофіцер Олег Шпак. Також набули знань щодо основ цифрової безпеки та роботи з психологічною травмою, що дуже корисно під час бойових дій, особливо в прифронтових містах. У воєнний час вкрай необхідні знання з надання домедичної допомоги як собі, так і оточуючим. Ми отримали не тільки теоретичні знання першої допомоги постраждалим, а й закріпили їх на практиці», — Юрій Руденко, телеоператор Суспільне Миколаїв. 

 Серед запрошених тренерів: 

  • військовий журналіст Андрій Кузаков, який розповідав про роботу медіа в зоні бойових дій;
  • старший лейтенант-офіцер Олег Шпак, який окрім роботи медіа в зоні бойових дій, розповідав про співпрацю з військовими;
  • експерти із Лабораторії цифрової безпеки Мар’яна ЯцищинАліна Елєвтєрова говорили про цифрову безпеку;
  • Павло Горбенко розповідав про роботу із психологічною травмою;
  • тренінг з домедичної допомоги проводили експерти «Курсів першої медичної допомоги «САВ».

Навчання команди Суспільного організовано за підтримки BBC Media Action

Тренінг із безпеки для журналістів 27-30 жовтня: ФОТО

Під час тренінгу відтворювали реальні ситуації із залученням акторів зі спеціальним гримом, спецефектами та постраждалими.

 

Нагадаємо, Академія Суспільного Мовлення — навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари й тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.