«Свої» — новий соціальний проєкт Суспільного до Міжнародного дня толерантності

«Свої» — новий соціальний проєкт Суспільного до Міжнародного дня толерантності

17 лис. 2021

Відверті історії українців різного національного походження, релігійних та сексуальних поглядів, кольору шкіри покажуть телеглядачам 16 листопада, у Міжнародний день толерантності. Прем’єра соціального проєкту «Свої»  відбудеться на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема UA: ТЕРНОПІЛЬ та телеканалах UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА.

Крім цього, команда адаптувала проєкт для ротації на радіо, тож «Свої» можна буде почути 16 листопада, на Радіо Культура о 9:10, на Українському Радіо о 6:209:50, 14:5016:50 та 19:50.

Читайте також: «Крутий Заміс» — невдовзі телеглядачі Суспільного побачать новий сезон проєкту про ветеранів

«Свої» — це  5 соціальних відеосюжетів. Суспільне розповість про дискримінацію з боку суспільства та можливість боротьби за розуміння і прийняття в ньому. П’ять історій демонструють, що люди різні та можуть вирізнятися з натовпу, проте мають рівне право не відчувати приниження та нерозуміння зі сторони суспільства. Герої розповіли те, про що завжди мовчали.

Над розробкою ідеї та концепту проєкту «Свої» працював Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного.

«Давно хотілось розповісти про подібні історії  коротко і разом з тим максимально зрозуміло виклавши суть проблем. Не варто приховувати й оминати проблеми тих, хто чимось вирізняється з-поміж інших у суспільстві, бо сучасний світ, на жаль, демонструє, що інтолерантність часто домінує над толерантністю. Я щиро вдячна героям і героїням проєкту “Свої”, які пройшли через нелегкий досвід несприйняття, байдужості та хейту, але не зневірилися в людях, знайшли можливість і методи боротьби із стереотипами та вчать цьому інших», — наголошує керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин Суспільного Анастасія Гудима.

Перша героїня проєкту — українка Світлана Трифонова, яка у 14 років через важку хворобу втратила можливість ходити. Здавалося б — назавжди. Але нині, у 55 років, вона вміє те, що і повністю здоровим не всім до снаги: знаменита спортсменка-лижниця має сім медалей з Паралімпіад!

Інший герой — Джас Богословський, українець арабського походження, представник ЛГБТ-спільноти. Уродженець Арабських Еміратів розповідає, що жодного разу не побачив упередженого ставлення до себе, як представник іншої нації, зате як гей — не раз стикався з дискримінацією.

Історія третього героя «Свої» розповідає саме про прояви расизму щодо українця з іншим кольором шкіри. Днедонне Нгелек переїхав в Україну з Конго і мав низку неприємних ситуацій через своє походження. Раніше доходило навіть до бійок, але нині 30-річний Днедонне констатує: українці стають толерантнішими у ставленні до інших.

Четвертий сюжет — про 23-річну дівчину, яка сповідує іслам і носить хіджаб. Українка узбецького походження Патімат Абдуллаєва розповість про те, як українці сприймають жінок у хіджабі на вулиці і в спеціальному костюмі на пляжі — про стереотипи, які не дають частині суспільства ставитися з розумінням до традицій інших.

Завершальна історія — розповідь 27-річного Петра Русаненка. Актор за професією, у реальному житті відчув, що означає не грати роль «іншого», а бути ромом за національністю — і часто не бачити толерантного до себе ставлення. Як залишатися самим собою і не почуватися чужим в суспільстві — відповідь на це він знайшов у мистецтві.

Відео проєкту допоможуть задуматися над проблемами інших, а комусь — знайти успішний вихід із ситуацій у разі тиску через віросповідання, сексуальну орієнтацію, етнос чи колір шкіри.

«“Свої” — це проєкт, який має пробудити свідомість людей, довести, що всі мають однакові права  —  причому, не лише у декларативних паперах і на словах, а й у реальному житті. І не має значення, хто ми за національністю, у кого ми закохуємось чи яку релігію сповідуємо. Знайти героїв було непростим завданням, адже люди, які неодноразово зіштовхувались з упередженим ставленням до себе, неохоче погоджувались тривожити старі рани. Але нам вдалось знайти тих, хто не зважаючи на біль спогадів, погодився поділитись своїми історіями, аби суспільство стало хоч трохи толерантнішим. Наші герої — це п’ятірка сміливих, чесних, небайдужих людей. Вони погодились виступити у ролі щита в боротьбі за рівність», — розповіла креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Олена Кривенко

Команда Visimka Production, яка реалізує цей проєкт, із Суспільним через відкриті торги або мистецькі конкурси співпрацює вже півтора року, і за цей час встигла виготовити телевізійний проєкт «Візуальний код» та документальну стрічку про ромську спільноту «Невидима правда».

«У спорті є залізне правило: якщо ти хочеш виграти у сильнішого суперника і фаворита змагань — ти маєш бути на голову вищим за нього, більш вмотивованим від початку тренувань і до завершення бою. Наші герої — це сильні і вмотивовані бійці, які перемагають кожного дня і заряджають своєю енергією всіх оточуючих, не зважаючи на всі складнощі "поєдинку". Ми пишаємось тим, що стали переможцями мистецького конкурсу від Суспільного та тим, що саме нам випала можливість реалізувати такий важливий для нашого суспільства соціальний проєкт. Щиро вдячні Суспільному за довіру!», — прокоментував Юрій Бойко, продюсер та співзасновник Visimka Production.

Всі сюжети проєкту «Свої» можна переглянути на ютуб-каналі «Суспільне Країна».

Нагадаємо, Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяти збереженню та використанню мов нацменшин, знайомити соціум з їхніми культурами, а також створювати, розвивати й поширювати контент про національні спільноти та корінні народи. 

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.